Tidiga data: Smittan rasar efter en spruta

TT-Reuters

Publicerad 2021-04-23

En vaccineringsmottagning på Saint Thomas-sjukhuset i London. Bilden togs när premiärminister Boris Johnson (till höger) var där för att få sin första dos i mars.

Redan efter första sprutan vaccin faller antalet covid-infektioner med i snitt 65 procent, enligt preliminär brittisk statistik.

– Dessa rön från ute i verkligheten är extremt lovande, säger hälsominister James Bethell.

Mer än 1,6 miljoner testsvar från perioden den 1 december till den 3 april ingår i studien. Resultatet är att bland de deltagare som fått en första dos av antingen Astra Zenecas eller Pfizer-Biontechs vaccin var antalet infektioner efter tre veckor 65 procent lägre.

I den siffran ingår ett fall med 74 procent bland infektioner med symtom, och en nedgång med 57 procent för smittade utan symtom. Det sistnämnda är i och för sig ett varningstecken – det tyder ju på att ganska många fortfarande kan sprida smittan vidare utan att själva märka några tecken.

Det statistiska underlaget för människor som fått två sprutor, och alltså anses fullvaccinerade, är mindre, men för dem ligger nedgången i infektioner på 70 procent.

Ett förbehåll är också att resultaten ännu inte har granskats vetenskapligt.

Men expertis runtom i världen tittar med stort intresse på utvecklingen i Storbritannien, som i nuläget har en ovanligt hög andel av befolkningen vaccinerad. Över 33 miljoner britter har fått en första vaccindos, och över 10 miljoner har fått båda.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS