Mycket pressat läge i Uppsala

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

NYHETER

Trycket på vården inom Region Uppsala är mycket hårt.

– Tyngden av covidtrycket ökar obönhörligen, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Tidigare i veckan inleddes en kampanj i regionen där invånarna uppmanades att gå i "personlig lockdown" för att bromsa smittspridningen.

– Vårdpersonalen jobbar på maximal nivå just nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler under en pressträff.

Enligt den senaste statistiken vårdas 141 personer på sjukhus i regionen, varav 29 på intensivvårdsavdelning.

– Det är ett extremt pressat läge nu. Det är mer press på sjukvården nu än vad det har varit under hela tiden, säger Fredrik Sund.

Men en liten ljusglimt i mörkret är att det nu går att se effekterna av vaccinationerna på de äldre, som inte behövt sjukhusvård för covid i samma utsträckning som tidigare.

– Det har varit en dramatisk reduktion och det är vi tacksamma för annars hade vi haft en regelrätt katastrof, säger Fredrik Sund.

– Man jag kan också säga att om det fortsätter i den här takten, och med en fortsatt smittspridning och belastning på sjukvården, så kommer vi att hamna i ett katastrofläge väldigt snart.

Regionen ska även göra det enklare för barn att testas för covid-19. Nu slipper barn att få en pinne i näsa och svalg utan det räcker med ett salivprov.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN