M, KD, L och SD pressar Löfven om migration

TT

Publicerad 2021-05-02

Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) är överens om migrationen.

M, KD, L och SD sätter press på regeringen med ett gemensamt riksdagsinitiativ om migration. Bara någon enstaka röst fattas för majoritet.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kallar samarbetet historiskt.

– Det är första gången som den här konstellationen av partier inte bara är överens om att vi vill byta ut Stefan Löfvens regering utan också kommer med ett gemensamt förslag, säger Åkesson till TT.

De förslag de fyra partierna nu lägger handlar om en åtstramning av den proposition som regeringen nyligen lade fram om migrationspolitiken.

De fyra vill begränsa undantagen vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd och de vill snäva in regeringens förslag om en ny humanitär skyddsgrund som ger barn och vuxna utan asylskäl möjlighet att stanna. Regeringen, V och C vill bland annat ge ensamkommande som etablerat sig möjlighet att stanna och de har, trots de fyras initiativ, majoritet för det i riksdagen.

Jimmie Åkesson vill se en betydligt mer restriktiv migrationspolitik än vad L, M, KD och SD nu går fram med. Han vill riva upp migrationslagstiftningen helt.

– Jag har väldigt svårt att se att vi kommer gå med på det här långsiktigt, säger han.

Men han tror inte att Liberalerna vill gå så mycket längre än det förslag som nu läggs.

– Jag tänkte att jag skulle fråga Nyamko om det ikväll, vi ska duellera invandringspolitiken. Jag tänkte fråga henne om hennes maxgräns, sade Åkesson inför söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Löfven: Åkessons taktpinne

"Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson vill inte kalla det för en handutsträckning till SD. Han säger att fler gemensamma förslag är att vänta, det kan handla om sådant som kärnkraft och förslag mot kriminalitet.

– Det finns ett antal frågor där vi pekar på en gemensam färdriktning och vi är beredda att sitta ner och diskutera konkreta alternativa förslag, säger han till TT.

Nu kom migrationsfrågan upp skarpt först i och med att regeringen häromdagen skickade sitt förslag till ny migrationspolitik till riksdagen..

Sabuni: Liberalerna styr

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hävdar att det är hennes parti som styr i migrationsinitiativet. Förslagen bygger på den linje L hade i migrationskommittén.

– Det är Liberalerna som styr agendan. Det är Liberalerna som har lagt en motion till riksdagen och som har gått ut och krävt att partierna ska sluta upp bakom en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Nu visar M, SD och KD sitt ansvar och ansluter till vår politik. Jag hoppas att fler ska göra det, inte minst Centerpartiet och Socialdemokraterna, säger hon.

Busch: Räcker inte

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är glad över de fyras initiativ. Men KD kan vilja skruva åt politiken mer.

– - Vi tror inte att det här kommer att räcka, säger hon.

Hon hoppas på fler överenskommelser mellan KD, M, SD och L.

– - Jag tror att väljarna, när valdagen kommer, kommer att kunna se att det finns flera gemensamma beröringspunkter mellan våra partier trots att vi i andra delar är olika.

Centerns partiledare Annie Lööf skriver i en kritisk kommentar att "det första samarbetet mellan L och SD blev alltså om migration" och om förslag som minskar möjligheterna till skydd i Sverige för utsatta.

Lööf slår ned på att de fyra vill "begränsa den humanitära grunden som gör det lättare för barn, för fler personer som räknas in i ömmande fall och för personer med stark förankring att få uppehållstillstånd. Dels vill de kraftigt begränsa familjeåterförening, inte minst för HBTQ-personer."

Någon enstaka röst

M, KD, L och SD har tillsammans inte majoritet i riksdagen, men det hänger bara på någon enstaka röst. Regeringen behöver, och räknar med, stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet på de punkter som de fyra andra motsätter sig.

Eftersom riksdagen sedan ett år tillbaka röstar i pandemiläge med bara 55 ledamöter så minskar risken eller möjligheten att någon oavsiktligt trycker fel.

TT har sökt Vänsterpartiet som avböjer att kommentera.

Lagförslagen i propositionen ska ersätta den tillfälliga lagstiftningen på migrationsområdet som infördes som en följd av flyktingkrisen men som ska ersättas den 20 juli i år.

Följ ämnen i artikeln