Antikropparna ökar – men långt kvar till flockimmunitet

Uppdaterad 2021-02-23 | Publicerad 2021-02-21

Antalet personer med antikroppar mot covid-19 ökar stadigt i Stockholm, enligt en ny studie.

Men det är fortfarande långt kvar till att uppnå flockimmunitet.

– Det är ju omkring 80 procent av befolkningen som viruset har som en potentiell värd, säger en av forskarna bakom studien till Sveriges Radio.

Enligt vissa beräkningar från i våras skulle vi ha uppnått flockimmunitet mot coronaviruset vid det här laget. Riktigt så har det inte blivit men antalet personer med antikroppar går stadigt uppåt, enligt en ny studie.

För att uppnå flockimmunitet krävs det att mellan 50 och 70 procent av invånarna har antikroppar. En ny studie beräknar att runt 20 procent av Stockholms invånare har antikroppar just nu.

I studien har forskarna analyserat blodprover från mars till december i fjol från blodgivare och gravida i Stockholm, en grupp som anses vara representativa för den vuxna befolkningen.

”Ökar gradvis”

I början av av sommaren hade omkring 7 procent av befolkningen antikroppar. I december hade den siffran stigit till 15 procent.

– Den uppenbara slutsatsen är att andelen personer som fått antikroppar har gått upp gradvis under 2020 och det är förväntat eftersom vi har haft en kontinuerlig smittspridning, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid KI och en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radio Ekot.

Den successiva ökningen gör att hon bedömer att runt 20 procent kan ha antikroppar i Stockholm nu.

Påverkar inte spridningen

Men enligt studien har inte nivån av antikroppar någon effekt på smittspridningen ännu.

– Det är ju omkring 80 procent av befolkningen som viruset har som en potentiell värd. Det är väldigt många personer så jag tror inte att immuniteten påverkar särskilt mycket utan man måste upp på högre procentsatser för det, säger Gunilla Karlsson Hedestam till radion.