Lovet blir helt digitalt i Malmö: ”Sätt att sänka trösklarna”

Publicerad 2021-02-19

Flicka vid dator. Aktiviteterna på februarilovet flyttar online i år på grund av pandemin.

Nästa vecka inleds ett annorlunda sportlov i Malmö.

Smittspridningen gör att alla kommunala aktiviteter flyttas online. En av de stora aktiviteterna är en spelutvecklingsvecka som gör entré.

– Tanken är att det är öppet för alla, det krävs inga förkunskaper, säger Johan André, enhetschef på Kulturskolan som arrangerar kommunens första ”game jam”.

När Malmös skolelever går till lov på måndag blir alla kommunala aktiviteter digitala.

– Vi är helt digitala i år. Det finns något för alla, säger Åsa Björklund, kommunikatör på Kulturförvaltningen i Malmö stad.

– Det finns många aktiviteter, så som att man kan gå och hämta olika kassar, såsom pysselkassar och poesikassar, på våra bibliotek, för att sen gå hem och se digitala workshops i hur man skapar askar, skriver dikter eller tecknar serier.

Andra aktiviteter under lovet inkluderar bland annat en workshop via Konsthallen kopplat till deras utställning, Malmö Konstmuseum ska ha digital konstvandring via Instagram, kulturhuset Arena 305 har aktiviteter online för 15–25-åringar, och Bryggeriet har lagt ut tips på tricks för skejtare. Det finns också digitala sagostunder för de små.

Det kommer även bland annat pågå 60 dansworkshops online, som spelas in i förväg och som unga kan ta del av under hela veckan, och även lite efter.

– Det är professionella dansworkshops som leds av olika dansaktörer, det är en jättestor bredd på det, säger Åsa Björklund.

Hon berättar att man kommer synas på väldigt många olika kanaler – Youtube, Zoom, Instagram, Google Meet, Facebook – men på plattformen kulimalmo.se hittar man allt samlat.

Spelutveckling gör premiär

Den största aktiviteten under sportlovet är en premiär för Malmö, ”game jam”, som arrangeras av Kulturskolan. Där får unga spelintresserade 10-17-åringar vara med och skapa egna dataspel tillsammans med en spelskaparcoach som coachar online under fem dagar, måndag till fredag.

– Man jobbar i fyra dagar och sen på fredagen spelar man igenom spelen och tittar på dem tillsammans, berättar Johan André, enhetschef för Kulturskolan.

Game jam.

Han liknar ”game jam” med ett fotomaraton där man skapar ett verk under en begränsat tid, antingen enskilt eller i grupp, och utgår från ett gemensamt tema.

– Tanken är att det är öppet för alla, det krävs inga förkunskaper. Det är anpassat efter om man har förkunskaper eller inte så alla får vara med på sin nivå. Det kräver ingen särskild teknik förutom att ha tillgång till en dator och internet. 

Johan André berättar att detta är ett första steg att få in dataspelskapandet som ett ämne i Malmö.

– Vi pratar mycket i Kulturskolan om att hitta nya målgrupper, vi jobbar hela tiden med att förnya vårt utbud och hitta nya sätt att nå ut. Vi har också i Malmö en kulturell allemansrätt där vi strävar efter att alla barn och unga ska kunna ta del av och skapa kultur.

– Detta ”game jam” är ett sätt att nå ut digitalt. Vi har lärt oss mycket sedan mars då vi startade upp digital undervisning och hur man kan använda digitala redskap.

”Sätt att sänka trösklarna”

Åsa Björklund på Kulturförvaltningen belyser också vikten av den kulturella allemansrätten och berättar att man kommer att fortsätta använda sig av digitala plattformar även efter pandemin för att nå ut till fler.

– Barn och unga är vår viktigaste målgrupp. De har ju också, i och med barnkonventionen som blev lag förra året, en laglig rätt till meningsfull kultur och fritid. Vi vill och måste säkerställa tillgången till kultur på olika sätt till alla barn. Vi har skapat något som vi kallar kulturell allemansrätt, och det innebär att vi inte bara ska nå barn utan vi ska nå alla barn. Det kan låta som en väldigt hög ambition men det är den ambitionen vi har lagt oss på.

Man har lärt sig mycket om hur man kan använda digitala verktyg för att nå ut mer under pandemin, berättar hon.

– Hela det här året har ju varit en läroperiod för oss om hur vi når ut på olika sätt digitalt. Vi hittar former fortfarande och kommer att fortsätta med det. Vi kommer förmodligen ha digitalt parallellt med fysiska aktiviteter på loven framöver.

– Vi kommer inte att sluta sända digitalt nu när vi börjat. Det har öppnat upp en ny dörr, vi når andra barn, och nya. Digitala verktyg är ju ett sätt att sänka trösklarna att lätt hitta till kultur.

Följ ämnen i artikeln