Stor flygövning blir av trots pandemin

TT

Publicerad 2021-05-19

En stor internationell flygövning, med bland annat svenska Jas 39 Gripen-plan ska genomföras i Sverige, Finland och Norge i juni. Arkivbild.

Flygövningen ACE i norra Sverige, Finland och Norge blir av i juni trots pandemin.

Totalt ska 70 militärflygplan genomföra olika övningar.

"Vi har valt att ställa om i stället för att ställa in", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj.

Det blir en mindre upplaga än senast av den så kallade Arctic challenge exercise (ACE). Men covid-19-pandemin till trots kommer övningen, med omkring 3 000 personer, att genomföras den 7–18 juni.

De 70 flygplanen, exempelvis svenska Jas 39 Gripen, kommer bland annat att använda Luleå-Kallax som bas.

"ACE stärker inte bara den nationella förmågan i respektive land, den bidrar även till att vi tillsammans med flertalet andra nationer skapar en ökad säkerhet på Nordkalotten", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj, i ett pressmeddelande.

Åtta länder, bland dem USA, deltar i övningen, där även markbaserade luftvärnsförband deltar. Det innebär för svensk del militär verksamhet framför allt runt Jokkmokk och Vidsel.

Enligt Försvarsmakten kommer alla utländska deltagare att covid-19-testas innan de reser in till Sverige, under övningen och på nytt innan hemresan.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och gör det här i samråd med smittskyddsläkaren här i Norrbotten, säger Jesper Sundström, kommunikationschef på F21 i Luleå, till TT.

– Testerna gör vi i egen regi och med hjälp av Statens veterinärmedicinska anstalt för att inte belasta sjukvården.

Följ ämnen i artikeln