Hyllad 73-åring gripen vid Minskprotest

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-09-21

73-åriga Nina Bahinskaja har ofta tagit täten i protesterna i Belarus – och synts stå öga mot öga med maskerade poliser fler än en gång.

I lördags var hon en av hundratals personer som blev bortförda.

Den belarusiska säkerhetsapparaten har börjat slå ned hårdare mot de kvinnomarscher som hålls i landet. Vid lördagens marsch i Minsk greps över 400 personer och bilder visar hur två poliser för iväg Nina Bahinskaja i varsin arm, medan hon håller i en blombukett och en flagga.

Den 73-åriga pensionerade geologen har deltagit i protestyttringar i landet under många år. Sedan det kraftigt ifrågasatta presidentvalet i augusti har hon regelbundet setts längst fram i ledet med en rödvit flagga på en lång pinne.

Bahinskaja har synts till när hon försökt slita rånarluvan av maskerade poliser som släpar iväg demonstranter och hon har utmanat kravallpoliser genom att ställa sig ivägen, även för pansarfordon.

Den 26 augusti tog en polis ifrån Bahinskaja hennes rödvita flagga när de upplöste en folksamling. Då krävde hon på egen hand att få tillbaka den – och fastnade på film när hon gick i handgemäng med flera svartklädda och väsentligt större män från polisens särskilda Omon-styrka.

– Att jag sparkade till den där polisen var inte särskilt gott uppförande, men på en mänsklig nivå var det rätt. Om man blir angripen och får sina saker stulna så står man ju inte bara där och säger tack, säger Nina Bahinskaja till brittiska BBC.

Den senaste tiden har meddemonstranter hörts skandera "Nina, Nina!" när hon är med.

Enligt människorättsorganisationen Vjasna, som försöker hålla reda på vilka som gripits och vad som hänt med dem, har Bahinskaja släppts fri igen.