Färre svenskar jobbar hemifrån i höst

TT

Publicerad 2020-09-24

Färre jobbar hemifrån hittills i höst jämfört med i våras. Arkivbild.

Färre svenskar har jobbat hemifrån under början av hösten jämfört med i våras, visar färsk mobildata från Telia. Statistiken bygger på anonym och aggregerad data om hur många som lämnar sina hem på vardagar och kan antas åka till jobbet.

– Det här är ju anonym och aggregerad statistik så vi kan ju inte såklart se i detalj om någon faktiskt sitter hemma eller är på kontoret, utan det vi kan se är de övergripande flödena, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Informationen omfattar kommunerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Södertälje.

Utifrån antaganden om att flödena ser ut på ett visst sätt på vardagar på arbetstid så är det en fingervisning om hur många som jobbar på kontoret. På vardagar förväntas ett rörelsemönster om en resa som börjar på morgonen och att man befinner sig på ett annat ställe under arbetstid.

Efter en rejäl uppgång i hemarbete vecka 11, då coronarestriktionerna kom, har fler och fler börjat komma tillbaka till kontoret, och trenden har fortsatt stiga fram till de senaste veckorna då siffrorna ser ut att ha stabiliserat sig.

PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen