Johannes, 32, mitt i vild späckhuggarattack

Forskare kan inte förklara den plötsliga aggressiviteten

Uppdaterad 2020-09-18 | Publicerad 2020-09-17

Plötsligt flängde båten okontrollerat åt olika håll och besättningen var övertygad om att det handlade om ett tekniskt fel. Men när all el var bortkopplad och motorn avstängd fortsatte båten att kränga.

– Då hörde jag min kollega som stod på däck skrika: ”Späckhuggare!”, säger seglaren Johannes Brandt.

Flera aggressiva attacker på kort tid från späckhuggare har blivit ett mysterium för forskare. De vanligtvis lugna djuren har gått till angrepp mot fiske- och segelbåtar längs med Spaniens och Portugals kuster – och i vissa fall har båtarnas roder bitits av.

Johannes Brandt, 32, från Stockholm, var ombord på Beautiful Dreamer, en elva meter lång Hallberg-Rassy, som attackerades fredagen den 11 september.

– Båten blev helt förlamad och vi hade ingen chans att göra något. Vi låg och guppade bland tre meter höga vågor, säger han.

Johannes Brandt från Stockholm hamnade mitt i dramat.

Skulle segla i 15 dagar

Tillsammans med kaptenen Justin och kollegan Michael hade Johannes Brandt flugit ner till Teneriffa för att transportera båten till Hamble i södra England. Det skulle bli hans längsta segeltur, totalt 15 dagar, men resan har kantats av motorstrul. Under en vecka fick de pausa seglingen för att vänta på reservdelar.

Besättningen hade på fredagen stannat i A Coruna, en liten bit innan Biscayabukten, för att tanka. Ett par timmar senare befann de sig på öppet hav.

Då kom attacken.

– Klockan var 13:30 och jag låg och sov eftersom vi seglade i skift, dygnet runt. Justin satt och styrde när ratten plötsligt slog bort hans händer.

– Vi stängde av motor och el men det fortsatte. Då såg vi hur en späckhuggare simmade vid ytan intill båten. Då förstod vi vad som hände, säger Johannes Brandt.

En av späckhuggarna som överraskade besättningen.

Attackerade rodret 20 gånger

Attacken från späckhuggarna fortsatte i några minuter till. Efter en stund försvann de, men då hade båten förlorat all styrförmåga.

– De slog till rodret 20 gånger. Vi kan se på vår rutt att de knuffat båten i cirklar fyra gånger, säger Johannes Brandt.

Efter den dramatiska attacken tvingades besättningen kalla på hjälp. Efter en krånglig rundringning nådde larmet den spanska kustbevakningen. Först efter en och en halv timme på drift kom hjälpen.

– Det var en ganska svår manöver att bogsera oss eftersom det var så vågigt. Vi fick bogseras rätt snabbt för att hålla linorna spända.

– Det var då vi utsattes för nästa attack, säger Johannes Brandt.

Hjälp i sikte!

”Gled med sidan framåt”

Efter bara tio minuter med kustbevakningens båt som draghjälp attackerades Beautiful Dreamer igen. Samma späckhuggare hade kommit tillbaka.

– Vi knuffades så att vi gled med sidan framåt. Då gick bogservajern av och de fick kasta över nya till oss, säger Johannes Brandt.

I hamnen väntade experter från CEMMA, en organisation som är specialiserad på marina däggdjur. De bistod med dykare som undersökte båten.

Rodret var trasigt och stora bitmärken syntes på kölen.

– När dykarna kom upp och sa ”you were lucky”… det var då man insåg att det kunde ha gått dåligt. Vi klarade oss helskinnade men det var lite läskigt, säger Johannes Brandt.

Båten undersöktes av dykare.

Oförklarliga attacker

Nu är attacken ett försäkringsärende och den elva meter långa båten är kvar i Spanien. Johannes, Justin och Michael fick flyga hem i tisdags.

– Det var tråkigt att avbryta uppdraget men lite skönt att få komma hem till slut, säger Johannes Brandt.

Attacker från späckhuggare har tidigare varit extremt ovanliga men i år har flera båtar attackerats. Vissa båtar har, likt Beautiful Dreamer, gått sönder. Men skälet till späckhuggarnas plötsliga aggressivitet är fortfarande oklart.

CEMMA vill inte uttala sig om det udda beteendet innan deras rapport är klar.

”Vi undersöker båtarna, och det är många”, skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

– Jag har sett dessa späckhuggare växa upp, jag kan deras historia, men jag har aldrig sett eller hört talas om attacker, har Rocío Espada, vid det marinbiologiska laboratoriet på universitetet i Sevilla, tidigare sagt till The Guardian.

I Gibraltarsundet finns det färre än 50 späckhuggare kvar som lider av skador, svält och föroreningar – något som skulle kunna förklara deras beteende.