Max två procent av de som testas är smittade

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT

37 nya fall av covid-19 har rapporterats in i dag och totalt 5 564 har konstaterats sedan pandemins utbrott.

Men de flesta som testar sig i Skåne har inte covid-19.

– Minst 98 procent av de som provats har någonting annat, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne under dagens presskonferens.

Under morgonens presskonferens berättade Region Skånes smittskyddsläkare att tillgängligheten för egenprovtagning ökat, och att det finns många lediga tider att boka för självtester.

– 69 procent av alla tider är lediga, i Lund är två ställen helt fullbokade men på andra platser gott om platser kvar, det är ett helt annat läge idag än för några veckor sedan, sade Eva Melander under dagens presskonferens.

Den person som vill beställa självtester på 1177.se för upphämtning – via ett friskt ombud – kan boka på vilket ställe i Skåne som helst.

Dock fortsätter problemet med att många bokar tid men inte dyker upp.

– Det är jätteviktigt att avboka tiden, säger Eva Melander.

Foto: Johan Nilsson/TT
Regionens logotyp.

Smittskyddsläkaren belyser också att man enbart ska göra testerna om man har symtom och för att undersöka om dessa då är covid-19 eller något annat.

– De här testerna ska inte användas som ett intyg om att man är frisk, inför en resa eller något sådant, då måste man ta det via andra kanaler, säger Eva Melander, och fortsätter:

– Man ska heller inte använda de här testerna när man har insjuknat för att sen kolla om man är frisk. En arbetsplats kan inte kräva det utan då går vi på andra kriterier. Men A och O är att är man sjuk ska man stanna hemma. 

De allra flesta som testar sig för covid-19 i Skåne får negativt resultat.

– Andelen positiva av de som provats är 1,5-2 procent, det vill säga minst 98 procent av de som provats har någonting annat, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne under dagens presskonferens.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE