44-åring får fängelse för sju år gammal våldtäkt på Bråvalla

”Jag kommer överklaga domen”

Uppdaterad 2020-11-11 | Publicerad 2020-11-09

En 44-årig man topsades i samband ett annat brott.

Nu har han dömts för en sju år gammal våldtäkt på Bråvallafestivalen i Norrköping, där han ska ha våldtagit en 16-årig flicka inne på en toalett.

Enligt vittnen gjorde han efteråt en ”high five”.

En 44-årig man har dömts till fängelse för en uppmärksammad våldtäkt av en 16-årig flicka på Bråvallafestivalen. Våldtäkten ägde rum på festivalen 2013 och fallet var länge olöst.

Det var först vid en utredning av en bilbrand och skadegörelse i maj i år som polisen plötsligt fick en dna-träff. En nu 44-årig man fick lämna salivprov. Polisen fick då också träff på dna som hittats vid det sju år gamla våldtäktsfallet.

44-åringen anhölls i sin frånvaro och har nu åtalats vid Norrköpings tingsrätt.

Enligt åtalet ägde våldtäkten rum den 27 juni på Bråvallafestivalen. En då 16-årig flicka hittades illa medtagen på en av festivalens toaletter. Hon togs omhand av Röda korsets personal som förstod att något var fel. När flickan kom till sjukhus fattade man misstankar om att hon utsatts för en våldtäkt. Hon visade även tecken på alkoholförgiftning.

Gick in på toalett

Flickan berättade att hon och några kompisar hade tältat på festivalen. Denna dag hade de druckit en del. Hon kände sig kraftigt berusad och behövde uppsöka en toalett. Flickan lämnade därför sällskapet och gav sig iväg i riktning mot toaletterna.

Efter en stund stötte hon på en man som ville slå följe. Hon uppfattade att mannen var äldre än henne. Flickan förklarade att hon behövde gå på toaletten. Hon var berusad men minns att hon sa en del grova saker till mannen – saker med sexuell anspelning. Mannen ska ha svarat tillbaka med grova kommentarer.

De ställde sig sedan i toalettkön. Hon reagerade på att mannen ställde sig i samma kö – trots att den var till damernas.

När det blev hennes tur följde mannen efter henne in på den trånga toaletten.

”Han blockerade dörren”

När flickan ville lämna toaletten ska mannen ha blockerat dörren – för att sedan ha tryckt upp henne mot väggen och förgripit sig på henne sexuellt.

Flickan berättar att hon blev chockad och slog till mannen. Han ska då ha trillat bakåt mot dörren.

Efter det uppfattade hon det som om mannen var på väg att gå.

Eftersom flickan kände sig hjälplös i sin kraftiga berusning ska hon ha bett honom om hjälp att komma ut från toaletten. Då ska mannen ha vänt tillbaka och på nytt förgripit sig på henne

Vittnen har berättat att de hörde tumult från toaletten och en kvinnoröst som sa: ”Nej, snälla sluta”.

Gjorde ”high five”

Ett annat vittne uppger att hon sett hur mannen kom ut från toaletten med gylfen neddragen. Han ska ha fått glada tillrop från andra män och gett en av dem en ”High five”.

När vittnet sedan tittar in på toaletten ser hon en flicka i ett närmast medvetslöst tillstånd.

Den åtalade mannen, som var 37 år när brottet ska ha ägt rum, har medgett att han hade sex med flickan. Enligt honom var det flickan som tog initiativet, att hon var pådrivande och ville ha sex. Han och flickan ska ha hånglat redan tidigare lutade mot ett staket. Hon ska sedan ha samtyckt till samlag på toaletten.

Nekar till brott

När polisen gick igenom mannens dator fann man att han gjort flera sökningar på våldtäkter under Bråvallafestivalen.

Chefsåklagare Torsten Angervåg menar att det inte råder någon tvivel om att mannen utnyttjade flickans hjälplösa tillstånd.

”XX har med våld och genom att otillbörligt utnyttja att målsäganden på grund av kraftig berusning befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, tvingat målsäganden till samlag...”, skriver han i åtalet.

Mannen har nu dömts i Norrköpings tingsrätt till 2,5 års fängelse för våldtäkt.

Mannens advokat Per Swahn säger att man kommer överklaga.

– Jag kommer att lämna in en överklagan så fort det är möjligt, säger advokat Per Swahn.

Aftonbladet har sökt åklagare Torsten Angervåg för en kommentar.