Hånet mot Putin i uppgiftskaoset: ”Är i hörlurarna”

Publicerad 2022-02-20

Han lämnade sitt krigshotade land efter frukost.

Då väntade några tyska timmar där han skämtade om Putin, svingade mot väst och krävde besked från Nato.

Sedan flög han hem och åt middag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tilldrog sig det största intresset under den stora säkerhetskonferensen i München på lördagen.

Samtidigt som världens blickar är riktade mot gränsområdena och den ryska militära uppbyggnaden tog Zelenskyj flyget till Tyskland.

Presidenten sa att han lämnat landet i goda händer under timmarna han är borta – och försäkrade att han inte planerar att lämna Ukraina under den pågående krisen.

– Jag åt frukost i Ukraina och jag ska äta min middag i Ukraina, sa han i sitt anförande enligt The Guardian.

President Volodymyr Zelenskyj vill helst inte lämna sitt hotade land.

Vill inte vänta på bomberna

I sitt 20 minuter långa tal utmanade Zelenskyj västmakterna att förklara varför man inte gjort mer för att försvara Ukraina de senaste åtta åren.

Det var 2014 som separatister med hjälp av Ryssland tog makten i de östra regionerna Donetsk och Luhansk. Under oroligheterna annekterade man också Krim.

Nu vill presidenten, som anser en attack mot Kiev vara nära förestående, att de allierade i väst gör mer för att skydda Ukraina. Västländernas försök att skrämma Ryssland med sanktioner efter en attack ger han inte mycket för.

– Vi behöver inte era sanktioner efter att vårt land blivit bombat och vi förlorat vår gräns, sa Zelenskyj.

Han kräver klargöranden om vad Nato faktiskt kommer göra om ryssarna invaderar.

– Om väst inte ens kan uppge vad som kommer hända med vem när kriget startar tvivlar jag på att det kommer bli av när det är ett faktum, sa han.

I torsdags besökte president Zelenskyj regionen Donetsk. Området är en av konfliktens frontlinjer.

Vill ha möte med Putin

Zelenskyj sa i sitt tal att han inte vet vad Putin egentligen vill och har därför föreslagit ett möte dem emellan.

Han sa att den ukrainska militären uppträder lugnt och moget, trots ryska provokationer i utbrytarregionerna. Men presidenten menade att insatsen är hög och att en enda provokativ granatbeskjutning kan leda till krig.

Zelenskyj sa också att det är svårt att behålla stabiliteten i landet i kaoset när det ständigt kommer nya uppgifter om att kriget bara kan vara någon dag bort.

– Ukraina längtar efter fred. Europa längtar efter fred. Världen säger att man inte vill ha något krig och Ryssland säger att man inte vill invadera. Någon här ljuger, sa han.

Rysslands president Vladimir Putin.

Som ett brev på posten kom några timmar senare nya braskande uppgifter från Nato om att Ryssland planerar en fullskalig attack mot Ukraina, enligt AFP.

Angående Nato tog Zelenskyj också upp en fråga som är besvärlig för länderna inom den militära alliansen: Huruvida Ukraina ska få medlemskap i Nato.

– Vi får höra att Natos dörrar står öppna men att det för tillfället inte är möjligt. Är dörrarna verkligen öppna? Ni har en öppen dörr men främlingar verkar inte få tillträde, sa presidenten.

– Öppna dörrar är bra, men vi behöver svar. Om ni inte vill ha oss där, var ärliga i så fall. Alla dessa frågor behöver svar.

Tekniken strulade för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under den stora säkerhetskonferensen i München – det löste han med en skämtsam känga mot Putin.

”Hackade hörlurarna”

President Zelenskyj verkade också jämföra den nuvarande situationen med omvärldens ageranden som ledde till de bägge världskrigen under 1900-talet.

– Har världen helt glömt misstagen under 1900-talet och vad eftergiftspolitik leder till? Det är fruktansvärda historielektioner, sa han.

– Hur hamnade vi i den värsta säkerhetskrisen sedan kalla kriget?

Zelenskyj avslutade dock salvan mot väst med att dra ner några skratt från publiken.

Under ett samtal på scen med moderatorn Christine Amanpour, legendarisk CNN-reporter, fick han plötsligt strul med utrustningen för tolkning.

– En sekund bara, cyberattack, sa han när han tog av sig sina hörlurar och skämtade om att han var hackad av Putin.

Han bad om ett par nya hörlurar och tittade menande på utrustningen:

– Du förstår, Ryssland är inte här. Men de är här.

En ukrainsk soldat i byn Krymske i Luhansk-regionen i östra Ukraina – en av konfliktens frontlinjer. Han står bredvid en byggnad som uppges ha träffats av en granat under lördagen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy uppmanade på lördagen Rysslands president Vladimir Putin att träffa honom för att försöka hitta en lösning på krisen.