Nio av tio slakterier bröt mot djurskyddslagen

Uppdaterad 2021-09-08 | Publicerad 2021-09-07

Nästan nio av tio svenska slakterier, 89 procent, har brutit mot djurskyddslagen vid minst en kontroll.

18 procent av de svenska slakterierna har inte blivit kontrollerade en enda gång de senaste tolv åren.

85 av Sverige 117 registrerade slakterier har fått anmärkningar för att de brutit mot djurskyddslagen vid minst ett tillfälle.

Det visar en genomgång av samliga kontrollrapporter som utfärdats av länsstyrelserna sedan 2009. Innan dess skötte kommunerna kontrollen.

Materialet har samlats in av den svenska organisationen Djurrättsalliansen. Det har granskats av Aftonbladet 200 sekunder.

66 av de 96 slakterier som kontrollerats hade brister vid sin senaste kontroll.

Det kan handla om allt från bristande dokumentation till rent djurplågeri.

Vilka och har allvarliga brister det är går inte att se, då rapporterna sekretessas innan de lämnas ut. All text som handlar om bristerna är i regel överstruken med svart.

11 slakterier, 11 procent, har inte brutit mot djurskyddslagen vid någon kontroll.

21 slakterier, 18 procent, har aldrig kontrollerats av länsstyrelsen. Det rör sig nästan uteslutande om småskaliga gårdsslakterier.

”En känslig fråga”

– Djurhållning är en känslig fråga. Vi är ständigt påpassade och granskade och har inget som helst intresse av att försvara oegentligheter. För såväl vår egen branschs skull som för konsumenterna behöver djurhållningen fungera. Allt annat förlorar vi på. Vi är för att bra kontroller genomförs av våra anläggningar så att fel och brister kan rättas till, skriver branschorganisationen Svenska Köttföretagens vd Hans Agné.

I de rapporter som innehåller anmärkningar skriver landets länsstyrelser genomgående att man konstaterat att djurskyddslagstiftningen inte har följts.

Hans Agné anser dock att det är fel att tolka kontrollrapporterna som att slakterierna har brutit mot djurskyddslagen.

– Jag ställer mig frågande till er lättvindiga användning av begreppet. Kontrollerna är myndigheternas mekanism för att säkerställa att allt går rätt till, skriver Agné.

– Att det förekommer anmärkningar, vilket även omfattar dokumentationsbrister, är inte konstigt då det omfattar en rad olika kontrollpunkter, skriver branschorganisationen Svensk Fågels vd Maria Donis i ett mejl.

Kyckling som transporterats till Kronfågel med fastklämd vinge.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

ANNONS