Ukraina: Risk för läckage från kärnkraftverk

Publicerad 2022-08-06

Ukraina uppger att delar av kärnkraftverket Zaporizjzja skadades allvarligt i fredagens attacker.

Chefen för FN:s atomenergiorgan är ”extremt oroad”.

– Attackerna understryker den väldigt verkliga risken för en kärnkraftskatastrof, säger han enligt Reuters.

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom uppger att beskjutningen under fredagen ”orsakat en allvarlig risk för säker drift av anläggningen”.

Enligt ett uttalande från myndigheten på Telegram finns det fortfarande risk för läckage av väte och radioaktiva ämnen, och brandrisken är hög.

FN:s atomenergiorgan IAEA:s chef Rafael Grossi är ”extremt oroad” över attackerna.

– De understryker den väldigt verkliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i och utanfö rUkraina, säger han i ett uttalande enligt Reuters.

Anklagar varandra

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha utsatt kärnkraftverket för beskjutning.

Kärnkraftverket Zaporizjzja ockuperades av den ryska militären tidigt under landets invasion av Ukraina. EU:s utrikeschef Josep Borrell skriver på Twitter att unionen fördömer den ryska militärens aktivitet vid kärnkraftverket.

”Det här är ett allvarligt och oansvarigt brott mot kärnsäkerhetsregler och ännu ett exempel på Rysslands förbiseende av internationella normer”, skriver han.

Ryska soldater i närheten av kärnkraftverket Zaporizjzja.

Ny fas

Situationen i närheten av kärnkraftverket ser ut att trappas upp framöver. Enligt det brittiska försvarsdepartementets senaste uppdatering är kriget i Ukraina på väg att gå in i en ny fas, där de tyngsta striderna kommer att ske längs en frontlinje på runt 350 kilometer, som sträcker sig från staden Zaporizjzja till Cherson.

Ryssland bygger upp sin militära beredskap i de södra delarna av Ukraina, skriver departementet.

Långa konvojer av militära lastbilar, stridsvagnar och artilleri fortsätter att röra sig bort från Donbassregionen i öster till sydväst, enligt departementet. Dessutom förflyttas utrustning från Ryssland och från andra ryskockuperade områden i Ukraina.

Karta över området runt kärnkraftverket.

Följ ämnen i artikeln