Morrison: Frankrike kände till vår tveksamhet

TT-AFP

Publicerad 2021-09-19

Regeringen i Frankrike var väl medveten om Australiens tveksamhet kring deras ubåtar och beslutet att lämna avtalet borde inte vara någon överraskning, säger landets premiärminister Scott Morrison.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet, säger han.

Fransmännen är ursinniga över Australiens beslut att bryta ländernas avtal om att bygga franska ubåtar för att i stället göra upp med USA. Landet har kallat hem sina ambassadörer från Canberra och Washington och anklagar den australiska regeringen för att ha gått bakom ryggen på sin allierade.

Beskedet om att avtalet skulle brytas kom sent på torsdagen, då Australien och USA tillsammans med Storbritannien meddelade att man förenats i en säkerhetspakt, kallad Aukus. I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om sitt ubåtsavtal, värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian har benämnt det hela som ”ett hugg i ryggen”.

Premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse, men uppger att han berättade om sina tveksamheter kring det franska avtalet redan för ett antal månader sedan, vilket även flera av hans ministrar ska ha gjort.

– De har haft all anledning att tro att vi har haft allvarliga betänkligheter om att den förmåga som kan levereras med deras attackubåtar inte når upp till våra strategiska intressen, och vi var väldigt tydliga med att vi skulle fatta beslut baserat på nationens intresse, sade han under en pressträff på söndagen.

Nationens intresse

Det hade vidare varit ”vårdslöst” att stanna kvar i avtalet med Frankrike i strid med de råd regeringen fick från underrättelsetjänsten och försvaret – och det hade även gått emot landets intressen, säger han.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger Morrison.

Också landets försvarsminister Peter Dutton sade i en intervju med Sky News Australia på söndagen att hans regeringen har varit ”tydlig, öppen och ärlig” med Paris gällande sina betänkligheter om ubåtsavtalet, som hade gått över budget och som var flera år försenat.

Macron möter Biden

Han hade personligen framfört tveksamheterna till sin franska motpart Florence Parly, och understrukit att Australien behöver handla ”i nationens intresse”, vilket var att förvärva atomdrivna ubåtar, sade Dutton.

– Givet de förändrade omständigheterna i Indo-Pacific-regionen, inte bara nu utan också under kommande år, så behövde vi fatta ett beslut som var i nationens intresse, vilket är precis vad vi har gjort, sade Dutton.

Frankrikes president Emmanuel Macron har än så länge inte kommenterat uppståndelsen, men han ska diskutera den diplomatiska krisen med USA:s president Joe Biden på telefon inom de kommande dagarna, säger Gabriel Attal, talesperson för den franska regeringen till BFM News.

Macron kommer då att begära ett ”klargörande” om det brutna avtalet.

– Vi vill ha förklaringar, sade Attal, och tillade att USA måste svara för vad som ser ut som ett stort svek mot förtroendet länderna emellan.

Frankrike meddelade också sent på söndagen att man ställer in ett möte nästa vecka mellan den franske försvarsministern Florence Parly och hennes brittiske kollega, uppger källor till Reuters.