Riksdagen kan kallas in mitt i sommaren – för sänkning av bränslepriserna

Publicerad 2022-06-17

Regeringen vill kalla in riksdagen i sommar för att sänka bränsleskatten.

Frågan ligger just nu hos EU-kommissionen och finansminister Mikael Damberg vill att kommissionen kommer med ett besked.

– Vi hoppas på ett snabbt besked och då är vi beredda att agera, säger Damberg.

Det var oppositionens förslag från början att tillfälligt sänka energiskatten på bränsle till noll. Eftersom skatten då hamnar under EU:s lägstanivå har Sverige ansökt om att få göra skattesänkningen hos EU. Skattesänkningarna skulle göra det billigare att tanka.

Finansminister Mikael Damberg är på plats på Ecofin-möte tillsammans med EU:s finansministrar i Luxemburg, och han tycker det är på tiden att EU-kommissionen kommer med ett svar på Sveriges förfrågan. Sedan måste också alla medlemsstaterna godkänna skattesänkningen.

– Om det skulle vara möjligt att sänka energiskatten ner till noll, då måste vi få det besked snart från EU, annars går ju tiden, säger Mikael Damberg.

Avbryter sommarledigheten

Sänkningen skulle enligt Damberg sänka priser på diesel med ytterligare 1 krona och 30 öre och priset på bensin något mer.

Riksdagen kommer med stor sannolikhet att rösta nej på regeringens förslag om en drivmedelskompensation till alla som har en bil. På ett eller annat sätt måste vi se till att de svenska hushållen får en kompensation för de höga priserna vid pump.

Sänkningen är tillfällig under tre månader och skulle kunna börja gälla i augusti. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet har krävt just att sänka energiskatten till noll under tre månader och tidigare kritiserat regeringen för att inte driva detta tillräckligt hårt inom EU.

– Vi står redo att lägga fram lagstiftning till riksdagen i sommar, om EU-kommissionen skulle säga ja till en sån ansökan, säger Damberg.

Riksdagen stänger i slutet av juni, men kan kallas in om det behövs.

ANNONS