Hölls fången i stuga – kidnappare krävde miljoner eller knark

Lockades ut av 19-årig kvinna han kände, enligt Sydsvenskan

Publicerad 2021-11-08

En 26-årig man kidnappades och hölls fången i en stuga i norra Skåne i helgen.

Kidnapparna krävde flera miljoner eller knark för att släppa honom, enligt uppgifter till Sydsvenskan.

– Vi har en anhållen delaktig i människorov, säger Claes-Arne Hermansson, chef vid Grova brott på polisen i Malmö.

Det var sent i fredags kväll som den 26-åriga mannen kidnappades. Innan det haft kontakt med en 19-årig kvinna han kände och stämt möte med henne någonstans i eller i närheten av Malmö, skriver Sydsvenskan.

Men där möttes han istället av kidnappare som under hot förde in honom i en bil och körde honom till en stuga i norra Skåne. Kidnapparna ska sedan ha tagit kontakt med mannens anhöriga och krävt dem på en lösensumma på flera miljoner kronor, alternativt knark, enligt Sydsvenskans uppgifter.

Claes Arne Hermansson, chef grova brott i Malmö, vid måndagens presskonferens på Rättscentrum i Malmö om människorov.

Sänkte lösensumman

Under måndagsmorgonen höll polisen i Malmö en pressträff. Där meddelade man att en person sitter anhållen misstänkt för människorov.

– Vi fick in anmälan i fredags och målsägande har varit bortrövad. Utifrån den infon satte vi igång en process och har arbetat intensivt hela helgen i ärendet. Vårt primära mål var att rädda liv och vi har gjort det, sa Claes-Arne Hermansson under pressträffen.

Polisen är förtegen om detaljer kring händelsen med hänvisning till den pågående förundersökningen. Men enligt Sydvenskan var det först efter ett dygns förhandlingar som mannen kunde släppas. Då hade lösensumman sänkts bit för bit.

Uppgifter: Ska ha misshandlats

Enligt Sydsvenskan ska 26-åringen ha utsatts för tortyr eller misshandel. Enligt polisen mår brottsoffret okej.

– Han mår okej, men är medtagen. Han har inga fysiska skador vad jag vet, sa Claes-Arne Hermansson, som tillägger att mannen hittades utomhus.

Enligt honom har man jobbat dygnet runt med ärendet sedan i fredags och satt in ett stort antal enheter. Han säger att alla inblandade är i 30-årsåldern.

Detaljer kring kidnappningen går polisen inte ut med i nuläget.

– Det kommer en förklaring när vi har säkrat hela ärendet, sa Claes-Arne Hermansson.

Följ ämnen i artikeln