Valet 2022

M-ledningen tvivlar på om krisande Liberalerna håller sitt löfte

Av: 

John Granlund

NYHETER

Liberalerna ligger illa till – och kommer sannolikt behöva moderata stödröster för att hålla sig kvar i riksdagen.

Men Moderaternas partiledning tvivlar på om de splittrade Liberalerna kommer hålla sitt löfte om att acceptera ett SD-samarbete.

– Nu är det upp till bevis för Liberalerna, säger en moderat i ledande ställning.

Med 3 procent i Svensk väljaropinion skulle Liberalerna åka ur riksdagen om det var val i dag. 

Nästa vecka håller partiet sitt landsmöte – vilket noggrant följs av Moderaterna.

Högt upp i den moderata partitoppen finns enligt Aftonbladets källor en tveksamhet till Liberalernas pålitlighet som partner. Osäkerheten handlar om huruvida Liberalerna kommer stå fast vid sitt ord om att acceptera ett samarbete med SD.

– Liberalerna måste bevisa att de står fast vid sin linje som de beslutade om i mars. Innan de har gjort det så ser jag inte att det går att lita på partiet som helhet, säger en M-källa i ledande ställning.

”Djupt splittrade”

Källan tar upp att det i Liberalernas starkaste fäste, Stockholm, finns ett ”monumentalt” motstånd mot den inslagna SD-linjen.

Om det var val i dag skulle Nyamko Sabunis Liberalerna åka ut ur riksdagen.

– Så länge de är så djupt splittrade som de är finns en osäkerhet, säger källan.

Bakgrunden är den uppslitande striden på Liberalernas partiråd i våras då en tredjedel röstade emot den vinnande linjen att partiet ska acceptera samarbete med Sverigedemokraterna.

En annan tung M-källa beskriver att det finns ett högt förtroende för den liberala partiledningen och att tveksamheten gäller partiet som helhet.

– Det finns ett stort ömsesidigt förtroende mellan partiledningarna men när det gäller Liberalerna i stort så vet man ju inte alls var de kommer att landa. Den interna striden om deras förhållningssätt till Sverigedemokraterna har ju blivit en permanent kuliss som ligger i bakgrunden för allting.

”Förs ingen sådan diskussion”

Källan pekar ut Liberalernas kommande landsmöte som en avgörande punkt för den kommande relationen till Moderaterna.

– Vi följer utgången av Liberalernas landsmöte mycket noggrant. Det handlar ju i stort om huruvida de kommer att vara ett stödparti till Magdalena Andersson eller om man kommer att kunna hålla vad man lovat, säger M-källan.

I valet 2018 fick Liberalerna 97 000 röster över riksdagsspärren och av dessa var merparten stödröster, enligt valforskare som uppskattat att var femte röst var en taktikröst.

Moderaterna brukar inte uppmana till någon stödröstning och i partitoppen finns heller ingen diskussion om hur man ska förhålla sig till stödröster på Liberalerna, enligt Aftonbladets källor.

– Det förs ingen sådan diskussion över huvud taget. Nu ser man framför allt på hur man på bästa sätt kan stötta upp partiet och de goda krafterna där, säger M-källan.

Förnekar splittring

Från Liberalernas håll vänder man sig emot den moderata beskrivningen av partiet som opålitligt och splittrat.

– Jag skulle säga att utvecklingen visar på motsatsen. Det fanns en diskusson kring vårt partirådsbeslut i våras men nu har en enig partistyrelse beslutat att föreslå landsmötet att lägga fast den linje som vi beslutade om i våras. Det ska inte råda något tvivel om att Liberalerna är ett parti som kommer verka för en borgerlig liberal regering och vi kommer att föra samtal med alla partier i Sveriges riksdag, säger kommunikationschefen och biträdande partisekreteraren Gustav Georgson.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fortfarande splittrat om SD när Liberalerna samlas: ”Hur långt ska vi gå?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Liberalerna

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Politik

Nyamko Sabuni

Valet 2022