USA skickar soldater till Östeuropa

TT-AFP

Publicerad 2022-01-29

USA:s president Joe Biden vid ett tal i Pittsburgh på fredagen. Han säger nu att ett mindre antal soldater ska skickas till Östeuropa.

USA:s president Joe Biden säger att han snart kommer att skicka ett mindre antal amerikanska soldater till Östeuropa för att stärka Natos närvaro i området.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Natoländerna inom kort, inte särskilt många, sade han till journalister på fredagen.

USA har redan tiotusentals soldater stationerade i framför allt Västeuropa, men Pentagon överväger att skicka mindre förstärkningar till Natoländerna i öst.

Tidigare i veckan försatte USA 8 500 soldater i förhöjd beredskap med anledning av oroligheterna i Ukraina. De är tänkta att användas för att förstärka Natos snabbinsatsstyrka, om den skulle aktiveras.

Ukraina är inte Natomedlem, men Washington befarar att konflikten kan spilla över på intilliggande Natoländer om Ryssland invaderar Ukraina.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sade på fredagen att den ryska mobiliseringen vid gränsen till Ukraina nu har nått en nivån där den ryske presidenten Vladimir Putin har en rad militära möjligheter, däribland en nästan fullskalig invasion av Ukraina.

– Vi tror inte att president Putin har fattat ett avgörande beslut om han ska använda sina styrkor mot Ukraina. Men vi vet att han har resurserna, sade Austin.

Ryssland förnekar att det finns några planer på att invadera Ukraina, men har över 100 000 soldater utplacerade längs gränsen.