Biden grattar Sverige och Finland

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2022-06-29

Beskedet att Turkiet släpper sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar tas emot med glädje av internationella ledare under det pågående Natotoppmötet.

”Fantastiska nyheter”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Nyheten att Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under en överenskommelse och att de nordiska länderna i och med det till slut kan få status som inbjudna till försvarsalliansen uppmärksammas stort internationellt och möts med ett unisont välkomnande från flera av Natomedlemmarnas ledare.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var snabb att välkomna beskedet.

”Fantastiska nyheter när vi startar Natotoppmötet. Sveriges och Finlands medlemskap kommer att göra vår briljanta allians starkare och säkrare”, skriver han på Twitter.

USA:s president skickar gratulationer.

”Grattis till Finland, Sverige och Turkiet för att ha undertecknat ett samförståndsavtal – ett avgörande steg mot Finlands och Sveriges Natoinbjudan, som kommer att stärka vår allians och stärka vår kollektiva säkerhet”, skriver Joe Biden på Twitter.

”Goda nyheter”

Också från EU uttrycks stöd för överenskommelsen.

”Jag välkomnar undertecknandet”, skriver rådsordförande Charles Michel på Twitter.

”Ett enat Nato kommer att hålla folket tryggt icg underlättaett utökat samarbete med EU”, forsätter han.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte skriver :

”Goda nyheter i början av Natotoppmötet i Madrid. Tack vare att Turkiet ger grönt ljus är vi ett steg närmare Finlands och Sveriges anslutning till Nato.”

Från Danmark kommer liknande lovord:

”Fantastisk nyhet! Fantastisk start på ett avgörande Natotoppmöte. Norden samlas i Nato. Stort lycka till Finland och Sverige”, säger statsminister Mette Frederiksen i ett uttalande.

”Historisk dag”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre tar också upp det nordiska samarbetet.

”Det här är en historisk dag. Med Sverige och Finland i Nato får vi en ännu starkare allians i Europa. Det har aldrig varit viktigare. För oss i Norge betyder det här ett säkrare och starkare försvarssamarbete med våra nordiska grannländer”, skriver han på Twitter.

Även från Baltikum har ledarna kommenterat uppgörelsen:

”Jag är glad att bevittna det betydelsefulla ögonblicket vid Natotoppmötet då avtalet nåddes mellan Finland, Sverige och Turkiet”, skriver Estlands premiärminister Kaja Kallas på Twitter.

”Vi är starkast när vi står enade! Välkomnar dagens överenskommelse som för Sverige och Finland banar väg för Natomedlemskapet”, skriver Lettlands premiär minister Krisjanis Karins.