Alla bryr sig om senatorsvalet – utom Alabamaborna själva

Uppdaterad 2017-12-13 | Publicerad 2017-12-12

Senatorsvalet i Alabama uppmärksammas långt utanför USA:s gränser.

Men i den konservativa delstaten verkar intresset vara betydligt svalare – bara en femtedel av de röstberättigade väntas ta sig till vallokalerna.

Den sexbrottsanklagade kandidaten Roy Moore tog hästen till sin.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Den republikanske kandidaten Roy Moore, 70, har av flera kvinnor anklagats för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum när han var drygt 30 år gammal. Sedan anklagelserna blev kända har opinionsstödet för honom minskat och president Donald Trump svävade länge på målet när han fick frågor om Moore.

Moore har hela tiden nekat till anklagelserna och sedan början av december har han presidentens stöd i senatorsvalet.

– Jag vill att ni Alabamabor röstar på Roy Moore, säger Trump i ett inspelat telefonmeddelande till väljare i delstaten.

Möttes av jubel

Alabama är traditionellt ett av Republikanernas starkare fästen i USA – senast en demokrat vann en av delstatens senatsplatser var 1992. På grund av anklagelserna mot Roy Moore ser tisdagens val dock ut att kunna bli en rysare. Vid 19-tiden svensk tid, då vallokalerna varit öppna i fem timmar, uppgick Moores försprång över den demokratiske utmanaren Doug Jones, 63, till i snitt 2,2 procentenheter, enligt Real Clear Politics.

Skulle Demokraterna skrälla och ta hem segern blir styrkeförhållandena i den amerikanska senaten allt jämnare, vilket i förlängningen kan göra det svårare för Donald Trump att få igenom sin politik. Före valet har Republikanerna 52 av 100 platser i senaten. Resterande 48 har Demokraterna.

Trots valets stora betydelse verkar valdeltagandet inte bli högre än mellan 18 och 20 procent, uppger Alabamas lokala valmyndighet för AP. Delstatspolitikern John Merrill tror dock att uppemot 25 procent av dem som har rätt att rösta kommer att ta sig till vallokalerna.

Två som redan har röstat är senatorskandidaterna själva. Doug Jones möttes av jublande anhängare när han dök upp vid sin vallokal, en kyrka i den förmögna förorten Mountain Brook i Alabamas största stad Birmingham.

– Det här är en viktig dag i Alabamas historia. Vi känner oss väldigt säkra på var vi står och hur det här kommer att sluta, säger han till AP.

Ersätter Sessions

Roy Moore, som inte sällan syns i cowboyhatt, anlände till sin vallokal till häst. Det kanske verkar som ett försök att tydligt visa att han nu klivit upp i sadeln igen, men faktum är att han även tidigare tagit hästen till vallokalen, rapporterar AP.

Även Moore känner sig segerviss. Han ville dock inte svara på frågor om anklagelserna mot honom när han konfronterades av reportrar utanför brandstationen i Gallant där han röstade. Moore säger att diskussioner om huruvida han kan tillåtas sitta i senaten får vänta till efter valet.

Vallokalerna stänger klockan 02 svensk tid (19 lokal tid). Segraren ersätter den tidigare senatorn Jeff Sessions, som nu är Donald Trumps justitieminister.

Följ ämnen i artikeln