Uppgifter: Andreas Norlén är Moderaternas talmanskandidat

Striden tätnar om talmansposten

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelet om vem som ska bli talman i riksdagen började redan i somras.

Enligt källor till Dagens Industri har Moderaterna sin kandidat klar.

Samtidigt ser Socialdemokraterna talmansvalet som ”det första stora testet” för om Liberalerna eller Centerpartiet kommer att gå med SD.

Vem som blir ny talman i riksdagen anses ha stor betydelse för de kommande regeringsförhandlingarna som ska avgöra vem som blir statsminister.

Spelet började redan i juni när det rapporterades att Alliansen tänkte lansera en egen talmanskandidat efter valet, oavsett vilket block som blir störst. Praxis har varit att det största partiet får talmansposten, och att andra och tredje största partiet får vice talmansposterna.

Andreas Norlén (M).
Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild
Andreas Norlén (M).

Kritisk mot regeringen under IT-skandalen

Enligt källor till Dagens Industri vill Moderaterna att Andreas Norlén ska bli Alliansens gemensamma talmanskandidat. Han ska också ha fått frågan och ställt sig positiv till uppdraget. Andreas Norlén var ordförande för Konstitutionsutskottet under förra mandatperioden och syntes mycket i media under IT-skandalen på Transportstyrelsen sommaren 2017, då han var mycket kritisk mot regeringen.

Allianspartierna ska ännu inte ha enats om valet av talmanskandidat, även om en L-källa ser Norlén som en lämplig kandidat.

Samtidigt planerar Socialdemokraterna att lansera sin talmanskandidat inom kort, skriver DN.

Vem som blir talman avgörs när riksdagen öppnas på måndagen den 24 september.

S-källa: ”Första stora testet”

Enligt källor till Aftonbladet ses detta inom Socialdemokraterna som det första stora testet för Centerpartiet och Liberalerna.

– Om de röstar fram en moderat talman blir det uppenbart att de tänker gå med SD, säger en S-källa.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman öppnade i förra veckan för att nya talmannen skulle kunna hämtas från något annat parti än S, för att det inte ska bli vågmästaren SD som avgör vem som får uppdraget.

Publicerad:

LÄS VIDARE