Centerpartiet vill se över försörjningsstödet

Av: John Granlund, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

De som inte aktiverar sig ska kunna bli av med sitt försörjningsstöd.

Det föreslår Centerpartiet som också vill dela upp utbetalningarna mellan båda föräldrarna.

– Många kommuner vittnar om att pengarna månad efter månad betalas ut till mannen i hushållet, sa C-ledaren i sitt tal under Järvaveckan.

Centerpartiet vill se över försörjningsstödet.

Partiet vill dels förändra lagen så att stödet betalas ut till båda föräldrarna i familjer, eftersom pengarna i dag ofta går till mannen, enligt Annie Lööf.

Dessutom vill Centerpartiet införa ett krav på att delta i aktiviteter som ökar chanserna att få ett jobb. Båda personerna i en familj ska studera svenska, delta i praktik, arbetsträna eller söka jobb.

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

– Det ska vara en förutsättning för att försörjningsstödet ska betalas ut. På så sätt skapas större drivkrafter att jobba eller utbilda sig, sa Annie Lööf i talet.

Annie Lööf vill också införa ”integrationsförskolor” där barnen är på den ordinarie förskolan medan den föräldern är på SFI-utbildning i anslutning till förskolan.

– Syftet är att sänka tröskeln för föräldrar, främst kvinnor, att under och efter föräldraledigheten komma tillbaka till förskolan med barnen och komma tillbaka till sin SFI-undervisning för att fortsätta lära sig svenska och känna sig som en del av samhället.

Ett par hundra människor lyssnade när Centerledaren höll tal i Järva, norr om Stockholm. Hon fick applåder flera gånger, men det fanns också de i publiken som höll upp plakat med protester mot partiets miljöpolitik.

Till vilka riktar sig de här förslagen?

– De är generellt utformade, men framförallt har det stor nytta för de utlandsfödda kvinnor som idag inte får del av försörjningsstöd. 

Varför är kvinnor i förorten en så bortglömd grupp?

– Jag tror det handlar om att vi inte har haft jämställdhetsglasögonen tillräckligt tydligt på oss. Vi behöver bryta utanförskapet, till exempel genom att ställa krav på aktivering för att få försörjningsstöd. Det skickar en signal att inte bara mannen ska vara aktiv. 

Om man inte är aktiv, ska man kunna bli av med försörjningsstödet?

– Ja, försörjningsstödet är den sista utposten, därför ska det krävas ganska mycket för att man ska kunna bli av med det. Jag tror inte att någon kommer vägra att vara aktiv, men det är klart att vi måste ställa krav. Det kan inte vara så att man ska låsas fast vid spisen eller hemmet som kvinna. 

Publicerad:

LÄS VIDARE