Buss-chefer tog med damsällskap på lyxig bjudresa

Publicerad 2018-12-18

Skellefteå Buss vd och företagets tekniska chef skulle hämta en ambulansbuss från San Sebastian i Spanien. Två kvinnor bjöds med på resan.

Nu avslöjar Tidningen Norran att sällskapets vinluncher och lyxhotell kostat över 4 000 kronor per natt.

Det var i juni 2018 som vd:n tillsammans med den tekniska chefen reste till Spanien för att hämta en nybyggd sambulans, en ambulansbuss. Med på resan fanns två kvinnor, som bjöds på vinluncher och lyxhotell.

Upplägget får nu kritik i en revisorsrapport, då kvinnorna inte hade något ”verksamhetsmässigt syfte.” Bussbolaget som levererar bussen stod för busschefernas hotellnota och revisorerna konstaterar att ”företeelsen skapar jävs- och intressekonflikter inom Skebuss.

Tidningen Norran, som granskat det kommunala bussbolaget, skriver också om en tidigare resa som Skellefteå Buss gjort till Shanghai i Kina med leverantören Scania. Enligt tidningen ska den resan innehållit nöjen, mat och andra aktiviteter som delvis betalats av Scania – något som skulle kunna betraktas som muta.

Trots att revisorerna kritiserat Spanien-resan på flera punkter anser inte bolagets vd att de gjort något fel.

– Nej, alltså, jag finner det rimligt att man stannar till då man kör genom sådana områden och köper vin. Jag kan inte se det tokiga i det, säger vd:n till Norran.

LÄS VIDARE