Flera attacker i Afghanistan – nio journalister och elva barn bland de döda

Publicerad 2018-04-30

25 personer har dödats i två explosioner i Kabul som terrorgruppen IS säger sig ligga bakom.

En person på motorcykel ska ha utfört den första explosionen utanför säkerhetstjänsten NDS.

Ett par timmar senare dödades elva barn i en självmordsattack mot en militärkolonn i Kandahar i södra delen av Afghanistan.

Myndigheter uppger att minst 25 personer dödats och runt 50 skadats i dubbla attentat under morgonrusningen i området Shashdarak i Afghanistans huvudstad Kabul.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attackerna, skriver AFP.

Den första explosionen inträffade i myndighetskvarteret Shashdarak, nära en byggnad som tillhör den afghanska säkerhetstjänsten NDS.

Färdades på motorcykel

Det ska ha utförts av en självmordsbombare som färdades på motorcykel.

Kort därpå rapporteras om ytterligare en explosion vid samma plats, då journalister samlats på platsen.

– Bombmannen var förklädd till journalist och sprängde sig själv mitt i folksamlingen, säger polistalespersonen Hashmat Stanikzai enligt TT.

Nio journalister dödades i attacken, skriver AP. De arbetade för lokala medier och även för franska AFP och brittiska BBC.

AFP:s fotograf Shah Marai dödades på platsen. Han hade jobbat för nyhetsbyrån sedan 1995 och benämns som ”en institution” på AFP:s kontor i Kabul.

– Det här är ett förkrossande slag för vårt tätt sammansvetsade team på redaktionen i Kabul, och för hela byrån, säger Michèle Léridon, chef för AFP:s globala nyhetsarbete, skriver TT.

Niclas Ericsson är kommunikationsrådgivare på Svenska Afghanistankommittén och på plats i Kabul.

– Många av de här attackerna är relativt lika varandra. Dubbelattacker som den här har hänt tidigare, men det är inte så vanligt att det går till på det sättet. Vi vet inte om det gick till på det här sättet eftersom de var ute efter journalister, eller om de var ute efter att döda folk som samlades på platsen och improviserade. I slutändan är det väldigt olyckligt att journalister drabbades, journalistiken är ju en del av demokratin, säger Niclas Ericsson.

Vad är orsaken att det här händer nu?

– Det finns flera faktorer, ett är att det är valår, en annan att det sedan IS började försöka etablera sig har funnits en tävlan mellan IS och talibaner, man vill få uppmärksamhet i nationella medier och vill rekrytera anhängare. Det finns en oro för mer våld på grund av att det är valår. Flera av attackerna den senaste tiden har varit mot lokaler där man registrerar sig för att rösta. Syftet är att man inte ska våga registrera sig och inte ha möjlighet att rösta i oktober. Ett väl genomfört val skulle betyda väldigt mycket för Afghanistan, säger Niclas Ericsson.

Ytterligare en attack inträffade några timmar senare i en självmordsattack mot en militärkolonn i Kandahar i södra Afghanistan. Minst elva barn dödades, uppger lokala myndigheter och minst 16 till skadades, bland dem afghanska och utländska säkerhetsstyrkor.

Barnen befann sig i närheten av militärfordonen gärningsmannen utlöste sprängladdningen.

”En tid för oro”

För två år sedan sa dödade AFP-fotografen Shah Marai att läget i Afghanistan var värre än det någonsin varit under hans 20 år som fotograf där.

– Jag har känt att livet haft så små utsikter och jag ser ingen väg ut. Det är en tid för oro, skrev Shah Marai i oktober 2016.

Förra söndagen dödades 57 personer i en självmordsattack vid en röstregistreringslokal i Kabuls västra delar. Över 100 människor skadades.

Följ ämnen i artikeln