Afrosvenskar kräver ministerns avgång

Uppdaterad 2012-04-18 | Publicerad 2012-04-17

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp en tårta som föreställde en naken svart kvinna på en konstutställning.

Nu kräver Afrosvenskarnas riksförbund hennes avgång.

– Det här är en installation full av rasistiska övertoner, säger Kitimbwa Sabuni, organisationens talesperson.

I förrgår deltog kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i World Art Day som huserade på Moderna Museet i Stockholm. Flera av konstverken som fanns där var tårtor, som både bestod av bakverk och människor. Kulturministern fångades på bild när hon skrattande skar upp en bit av en tårta som föreställde en karikatyr av en svart person.

”Grovt övertramp”

Hennes agerande har rört upp starka känslor hos Afrosvenskarnas Riksförbund, som nu kräver ministerns avgång.

– Det här är en installation full av rasistiska övertoner. Det finns anspelningar på kannibalism och i hela atmosfären finns ett hån, man skrattar när man gör detta. Det är ett väldigt grovt övertramp från ministern sida. Det är en grov rasistisk karikatyr som den här framställningen bygger på. Den svartmålade kroppen med de röda läpparna, det är i sig väldigt allvarligt. Det är gjort i ett sammanhang där vita människor konsumerar det här och roar sig, säger Kitimbwa Sabuni, som är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

”Inte sprida rasism hur som helst”

World Art Day är ett återkommande evenemang som bland annat handlar om att försvara den konstnärliga friheten att provocera. Kitimbwa Sabuni säger att hans organisation inte lägger sig i vad konstnärer gör.

– Men däremot tycker vi att en svensk minister har brustit när man gjort på det här sättet. För enskilda konstnärer finns det begränsningar för vad de kan göra hos rättsväsendet. Men ju högre upp man kommer på institutionell nivå måste man ta ansvar för att inte sprida rasism hur som helst. Det kan man begära både av Moderna Museet men i synnerhet av en minister som företräder en regering som säger sig vara mot rasism, säger han.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger sig förstå att bilden har gjort folk upprörda.

– Det är inte alls märkligt. Bilden är väldigt bisarr. Sedan har väl de rätt att tycka att jag ska avgå, men sådana krav dyker upp med jämna mellanrum ändå. Det hör till rollen, säger hon.

Frihet inom konsten

Ministern var inbjudan till evenemanget för att tala om behovet av att frihet inom konsten.

– Det var vad jag visste och vad jag talade om. Där fanns flera bisarra tårtor. Vad jag visste var att jag skulle ta en bit skapad av en konstnär. Mer än så visste jag inte. Hela situationen var så bisarr, tårtan bestod av ett bakverk och en person inbakad i tårtan. Hur konstnären har tänkt får han själv beskriva, säger hon.

I efterhand har det kommit fram att konstverket handlar om att problematisera kvinnlig omskärelse. Men det ger Kitimbwa Sabuni från Afrosvenskarnas riksförbund inte mycket för.

– Jag tycker att när man lyfter fram avsikterna så ökar det hånet för de människor som drabbas av den rasism som det här gör uttryck för. Även en sådan som Breivik menar sig ha goda avsikter. Men det gör inte handlingarna mindre problematiska, kanske till och med värre. På vilket sätt hjälper det här kvinnor som drabbas av kvinnlig omskärelse och rasism?

”Konsten måste få provocera”

Enligt Adelsohn Liljeroth var det inte så lyckat att hon hamnade på bilden. Men, menar hon, konsten måste få provocera.

– Jag säger inte att den ska göra det, men den måste få göra det. Det har den gjort i alla tider. Konsten måste kunna utmana och ta upp sådant som kan provocera och störa människor. Men man behöver inte tycker om det, man kan till och med avsky det, säger hon.

"Missförstått verket"

Enligt konstnären bakom tårtan, Makode Linde, har Afrosvenskarnas riksförbund missförstått verket.

– Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.

Makode Linde är känd för att arbeta med frågor om rasism och främlingsfientlighet i sin konst samt för att kontrastera västerländska föreställningar om Afrika med verkligheten. Han framhåller också till TT att huvudsyftet med tårtan inte var att skildra könsstympning.