Hundratals flyktingar skadade vid gränskaos i Makedonien

Uppdaterad 2016-04-20 | Publicerad 2016-04-10

Den makedonska polisen avfyrade under söndagen tårgas, chockgranater, plastkulor och vattenkanoner i ett försök att stoppa strandade flyktingar från att forcera gränsen vid ägret Idomeni.

Hjälporganisationer uppger att omkring 300 människor skadats i sammandrabbningarna.

Antalet flyktingar och migranter i det provisoriska lägret i Idomeni i norra Grekland ökar stadigt vecka efter vecka. Enligt nyhetsbyrån AP befinner sig nu mer än 11 000 som ignorerat regeringens instruktioner att flytta till organiserade flyktingboenden vid gränsen till Makedonien.

Detta i hopp om att någon gång släppas vidare över gränsen och kunna nå Västeuropa.

50 000 personer uppges vara strandade i Grekland efter att Balkanländerna stängt sina gränser.

Slog tillbaka med tårgas och plastkulor

På söndagen utbröt oroligheter i Idomeni efter att omkring 500 personer samlats vid gränsstängslet.

Många berättade att det delats ut flygblad på arabiska språk i lägret, som uppmanade folk att försöka bryta stängslet söndag morgon och "gå till Makedonien till fots”, rapporterar AP.

När den makedonska polisen meddelade att de inte skulle öppna gränsen försökte ett antal människor forcera stängset.

Polis tog då till tårgas, chockgranater, plastkulor och vattenkanoner för att hålla tillbaka flyktingarna.

Flera ska ha svarat med att kasta stenar mot polisen på andra sidan stängslet.

Sammandrabbningarna fortsatte även senare på eftermiddagen. Den stora mängden tårgas som användes drabbades även det närbelägna tältlägret. Många lägerinvånare, främst kvinnor och barn, ska enligt AP ha flytt ut på åkrarna i närheten för att undkomma den smärtsamma gasen.

Grekisk polis observerade det hela från sin sida gränsen, men ingrep inte.

300 skadade migranter

Organisationen Läkare utan gränser uppskattar att deras personal på plats hjälpte omkring 300 personer med varierande skador.

Chefskoordinatorn Achilleas Tzemos säger till AP att 200 av de skadade upplevt andningsproblem och att ett hundratal fått skärsår, blåmärken och skador från plastkulorna som skjutits mot migranterna. Enligt Tzemos ska sex personer med allvarligast skador ha tagits till sjukhus.

Makedonsk polis säger i sin tur att 23 personer ur landets säkerhetspolis skadats, varav fem polismän med allvarligare skador.

”Chockgranater mot utsatta”

Grekland kritiserade under söndagen den makedonska polisen och kallar deras agerande överdrivet.

Giorgios Kyritsis, talesperson för den grekiska regeringen särskilda avdelning för flyktingfrågor, säger i ett uttalande att makedonsk militär ägnat sig åt en "urskillningslös användning av kemikalier, plastkulor och chockgranater mot utsatta människor."

Samtidigt lade han en del av skulden på de personer i gränslägren som sprider falska rykten, och uppmande flyktingarna att inte lyssna till dessa utan samarbeta med de grekiska myndigheterna.

ANNONS