Massrymning från fängelse på Haiti

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

174 interner, de flesta av dem barfota, rymde på lördagen från Arcahaie-fängelset i centrala Haiti sedan de stulit skjutvapen och övermannat fängelsets vakter, uppger myndigheterna.

En vakt sköts till döds och flera skadades vid massflykten.

Domaren Henry Claude Louis-Jean uppger att fängelseflykten inträffade i Arcahaie, en kuststad norr om Haitis huvudstad, på lördagen, natten till söndag svensk tid.

Enligt nyhetsbyrån AP ska de intagna ha stulit ett okänt antal skjutvapen. Några ska också ha hamnat i skottväxling med fångvakter, varav en sköts ihjäl. Flera ska också ha skadats i samband med den kaotiska utbrytningen, som enligt lokala myndigheter startade när de intagna eskorterades från ett trångt utrymme för att bada.

Tre skadade, elva infångade

Totalt 174 stycken, de flesta av Arcahaie-fängelsets 266 interner, rymde från fängelset, rapporterar Reuters. Haitis justitieminister Camille Edouard Junior uppger att även en intern avlidit efter att ha fallit från en mur under rymningen.
– Tre fångar skadades, inklusive en person som dog till följd av sina skador, säger Edouard Junior till nyhetsbyrån.

Elva av rymmarna lyckades fångas in under flykten.

USA:s ambassad har gått ut med varning

Den amerikanska ambassaden har gått ut med ett meddelande om ”en våldsam fängelserymning i Archaie” och avråder sina medborgare från att befinna sig i området.

Polisen har inlett en jakt på rymlingarna, med hjälp av FN:s fredsbevarande styrkor. Kontroller har satts upp vid vägarna från fängelset och flera personer utan id-kort ska ha kvarhållits, enligt vittnesuppgofter.

Då fängelset inte använder speciella fångkläder gör det internerna svårare att upptäcka. Under de tidiga morgontimmarna var det oklart om fler av de intagna återförts till fängelset.

Haitiska fängelser är ökända för att vara överfyllda. Många intagna tillbringar år i häkte. Enligt AP var det inledningsvis oklart hur många av de förrymda fångarna som dömts för allvarliga brott och hur många som inväntar rättegång.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN