Halva Stora barriärrevet dött – eller döende

Publicerad 2016-04-21

Världens största korallrev och ett av de mest populäraste turistmålen i Australien – Stora barriärrevet – är i akut fara.

Enligt inhemska forskare är hälften av revets koraller döda, eller döende.

Och forskarna är eniga: det är klimatförändringarna som är boven.

På onsdagen gick australiska forskare ut och sa att bara sju procent av det gigantiska revet är orört av en korallblekning.

Korallblekning inträffar när vattnet blir för varmt. Korallerna stöter då bort algerna, som ger dem färg – kvar blir bara korallens vita skelett, uppbyggt av kalk. Forskare säger till Reuters att fenomenet är en direkt följd av rådande väderförhållanden.

– Vi har aldrig sett något i närheten av den här korallblekningen. I norra Stora barriärrevet är det som att tio cykloner dragit över på en gång, säger professor Terry Hughes vid den nationella arbetsgruppen mot korallblekning i Australien.

Stort som Tyskland

Reven kan återhämta sig från en lättare blekning, men för stora delar av Stora bariärrevet är det för sent.

– Vår uppskattning är att nära 50 procent av korallen redan är död eller döende, säger Terry Hughes.

Stora barriärrevet sträcker sig 2 300 kilometer längs med Australiens nordöstra kust och är världens största levande ekosystem. 344 400 kvadratkilometer stort, ungefär som Tyskland till ytan.

Revet inbringar cirka fem miljarder australiska dollar (cirka 31,6 miljarder kronor) till landets ekonomi genom turismen i området.

– Vi tar det här på stort allvar, säger Australiens miljöminister Greg Hunt till Reuters.

Australien är en av världens största koldioxidbovar eftersom den största energikällan är kolkraftverk.