Prinsessa utmanar juntaledare i Thailand

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP/TT
Prinsessan Ubolratanas kandidatur tillkännagavs på fredagen.

En prinsessa mot en juntaledare. Startfältet inför valet ritar om den politiska kartan i Thailand. Det är första gången som en kunglighet ställer upp i allmänna val i landet.

Beskedet från prinsessan Ubolratana Rajakanya beskrivs som både oväntat och unikt. Enligt traditionen brukar nämligen thailändska kungligheter hålla sig borta från politiken.

Prinsessan Ubolratana, vars fullständiga namn är Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavad, är syster till kung Maha Vajiralongkorn. Hennes kandidatur ställer de tänkta huvudalternativen i valet den 24 mars på ända.

Juntaledare ställer upp

Hennes främsta motståndare, som också officiellt meddelade sin kandidatur på fredagen, är den sittande premiärministern och juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.

Han sågs tidigare som den stora favoriten, men kan nu plötsligt ha fått mycket hårdare motstånd än vad han tänkt sig. Ett annat problem för Chan-O-Cha är att regimen har gett sig själv rollen som den thailändska monarkins beskyddare och fram tills nu har setts som det rojalistiska partiet. Den bilden kommer inte längre att fungera i valrörelsen.

Paiboon Nititawan, som leder det pro-militära Folkets reformparti, menar att prinsessans kandidatur kan bryta mot en lag som förhindrar politiska partier att utnyttja monarkin i valkampanjer. Han uppmanar valkommissionen att ogiltigförklara kandidaturen.

Prinsessan Ubolratana ställer upp som premiärministerkandidat för Thai Raksa Chart, ett parti som är lojalt med den nu landsflyktige tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som avsattes 2006. Partiet är populärt bland fattiga bönder på landsbygden, men går inte hem hos militären eller Bangkoks elit.

Gjort filmroller

Den 67-åriga prinsessan är mycket känd i Thailand, inte bara som medlem av kungahuset. Hon har haft flera filmroller, uppträtt på scen och engagerat sig i en antidrogkampanj. Hon har tidigare antytt sitt stöd för Thaksin Shinawatra och sågs under fjolårets fotbolls-VM tillsammans med den förre premiärministern.

Valet är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014. Den styrande militärjuntan, med Prayut Chan-O-Cha i spetsen, har tidigare skjutit upp valplanerna flera gånger.

Publicerad:

LÄS VIDARE