Tidigare okända sprickor har hittats i Estonia

Publicerad 2021-07-12

De mystiska hålen i Estonias skrov kan nu bekräftas.

Två tidigare okända sprickor har hittats i samband med undersökningar, säger den estniska haverikommissionen till TT.

Sprickorna hittades under de nya undersökningarna som just nu bedrivs vid Estonias vrakplats.

Jonas Bäckstrand, på Statens Haverikommission, bekräftar att det är nya okända sprickor. Han säger att det är intressant, men ”att det finns en risk att man övertolkar data innan man har den samlade bilden”.

– Därför vill vi vara försiktiga med att dra några slutsatser innan våra experter har sammanställt datan, säger han till TT.

Instrumentet som har tagit fram detaljerade bilder på vraket. Här med operatören, Brian Abbot från USA.

Instrumentet som har tagit de detaljerade bilderna är en Mesotech Scanning Sonar.

– Vi håller just nu på med en svepsonarundersökning, som kallas för ”Mesotech”. Den är vi mitt i nu. Det finns data i det där som skulle kunna tyda på sprickbildningar i fartyget, men det är lite tidigt att bekräfta det ännu. Vi kommer att behöva titta närmare på den datan innan vi är färdiga, säger Jonas Bäckstrand.

Instrumentets operatör, Brian Abbott från USA, som världsledande expert på den här tekniken, har haft stora problem att ta sig till Estland på grund av pandemin. Han är nu ombord på EVA-316 där han har styrt sonaren.

Nu, 27 år senare, genomförs de första lagliga dykningarna kring vraket av M/S Estonia som kostade 852 människor livet.

Anledningen till de nya dykningarna är de fynd som gjordes i dokumentären “Estonia – fyndet som förändrar allt” där ett tidigare okänt hål i skrovet på vraket upptäcktes av dokumentärfilmarna.

Följ ämnen i artikeln