Vänsterns plan: Vinna SD-väljare

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-09-05

Med ett år kvar till valet vill Vänsterpartiet stärka sin position.

I maktspelet om höstens budget ger man sig rakt in i Socialdemokratins hjärta –fackföreningsrörelsen.

Planen är att missnöjda arbetare ska välja vänstern, inte högern, i nästa val.

Krasst uttryckt: Vänsterpartiet är på jakt efter SD-väljare.

När Nooshi Dadgostar höll sitt första tal som ny partiledare pekade hon ut en ny strategi för partiet - det var de missnöjda arbetarna, LO-medlemmarna som slutat tro på socialdemokratins politiska berättelse, som Vänsterpartiet skulle vinna.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet skulle sluta prata om identitetspolitiken och värderingar och nu fokusera på den ekonomiska politiken. Med den nya retoriken skulle de nå fram till de arbetarväljare som i sitt missnöje lämnat Socialdemokraterna och istället röstat på Sverigedemokraterna.

Strategin hade påbörjats redan under Jonas Sjöstedts partiledartid där kontakterna mellan Vänsterpartiet och fackföreningsrörelsen blivit allt mer kärvänlig.

Det nya arbetarpartiet

När socialdemokratin kompromissade bort klassiska socialdemokratiska frågor, såg Vänsterpartiet nu sin potential. Och det började med marknadshyrorna.

Hyresgästföreningen är politiskt obunden men har starka band till Socialdemokraterna genom att många socialdemokrater engagerat sig, både i frågan och i föreningen.

– När frågan ställdes på sin spets så hade vi redan kampanjat sedan 2016, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

– Nooshi Dadgostar har varit bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet under alla mina år som förbundsordförande så vi känner varandra. Så det fanns flera saker som sammanföll. Nooshi Dadgostar kan ju bostadsfrågan fullt ut, det är det nog inga andra partiledare som kan och det var avgörande.

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen.

Maria Linder är inte heller vilken ordförande som helst, hon är socialdemokrat sen många år och har varit kommunikationschef på LO.

– Det fanns de som sa att jag inte kommer våga gå emot socialdemokratin, men efter den här tiden är det nog ingen som kan betvivla att jag företräder Sveriges hyresgäster och att det är min utgångspunkt.

Med Hyresgästföreningen i ryggen och deras gemensamma politiska ståndpunkter begravde Vänsterpartiet frågan om marknadshyror. Först föll regeringen på frågan och sommaren inleddes med en regeringskris. Men Löfvens regering återuppstod och då var marknadshyrorna ett minne blott.

Det blev en framgång för Vänsterpartiet, inte bara i sakfrågan utan också i opinionen och för den ganska nya partiledaren. Nu var hon inte längre okänd.

Vinner mark i LO

Om ett år är det riksdagsval och det svåra parlamentariska läget har gett Vänsterpartiet en närmast overklig chans att slå rakt in i det socialdemokratiska hjärtat och använda deras egna emot regeringen. Nämligen LO.

Relationen mellan LO och Vänsterpartiet har varit sval och misstänksam, men de delar kritiken mot Socialdemokraterna om att partiet genom kompromisser och regeringsmakten tappat riktningen. Redan efter valet 2014 såg LO hur deras medlemmar lämnade Socialdemokraterna för att rösta på SD. Efter valet 2018 röstade nästan var fjärde LO-medlem på SD och frågan blev akut.

LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.

– Att se medlemmar som går till Sverigedemokraterna, det är inte nytt, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för LO.

– Men vad vi har sett är att fler kvinnliga LO-medlemmar går till Vänsterpartiet, och det har vi inte sett under nån längre tid.

Vänsterpartiet och LO hade under Jonas Sjöstedts tid byggt upp en relation och kontakterna mellan partiet och fackföreningsrörelsen blev allt tätare.

Men när relationen för första gången testades på riktigt, under hösten 2020 när Vänsterpartiet hotade att fälla regeringen Löfven första gången, på frågan om LAS, ja då gick det sämre än Vänsterpartiet hade hoppats.

Kände sig skadeskjutna

Visserligen blev det som Vänsterparitet ville att parterna fick göra upp om en ny lag om anställningsskydd, men långt ifrån alla delar av fackföreningsrörelsen var med på överenskommelsen och utifrån Vänsterparitets perspektiv så ledde överenskommelsen till en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel.

Jonas Sjöstedt beskrev det i sina memoarer som att LO:s interna splittring ställde till besvär för Vänsterpartiet och partiet gick ur LAS-frågan något skadeskjutet och med ett sargat förtroende till LO.

S har blivit sin egen fiende

Socialdemokraternas problem har också blivit LO:s problem. Röster inifrån LO-borgen pratar besviket om hur kompromisserna med mittenpartierna fått Socialdemokraterna att lämna viktiga delar av den socialdemokratiska politiken, de delar som är viktiga för fackföreningsrörelsen.

Inför höstens budget tar Vänsterpartiet strategin ett steg framåt - för att nå de missnöjda socialdemokratiska väljarna i LO har Vänsterpartiet lagt fram samma krav när det gäller sjukförsäkringen och A-kassan som LO driver.

Ja med ett undantag: Där Vänsterpartiet vill höja taket i sjuk- och aktivitetsersättningen till 10 prisbasbelopp vill LO höja till 11. Som en tjänsteman på LO sa, de har nog missat att LO tagit ett nytt beslut om att räkna upp det från 10 till 11.

”Ett misslyckande för V”

Tobias Baudin är ordförande för fackförbundet Kommunal, ett av LO-förbunden och han har under många år haft täta kontakter med Vänsterpartiet.

– Ju mer inflytande Vänsterpartiet får desto mer drar man ju politiken åt vänster, och jag vill ju dra hela Sveriges riksdag åt vänster, så jag tycker att det är bra, säger Tobias Baudin.

– Jag är frustrerad över att Vänstern inte har kunnat kanalisera många av de väljarna som strömmar bort till Sverigedemokraterna, det tycker jag är ett misslyckande för Vänsterpartiet.

Tobias Baudin, ordförande Kommunal.

Arbetarväljarna är besvikna, på samhället och på socialdemokratin och de har i sin besvikelse ofta valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Nu vill Vänsterpartiet bli det nya missnöjespartiet och svänga de besvikna LO-medlemmarna åt vänster i stället.

För SD-väljarna är viktiga. Utan att vinna över dem skulle Vänsterpartiet bara kannibalisera på Socialdemokraternas väljare, och med ambitionen att få ingå i en regering behöver inte bara partiet bli större, vänsterblocket måste också få ett större stöd för att kunna regera efter valet.

Budgetkris

Det som händer närmast är arbetet med att få både Vänstern och Centern att rösta på regeringens budget i höst.

När Magdalena Andersson presenterade sin första budgetnyhet innehöll den bland annat att skillnaden i beskattning tas bort mellan de som jobbar och de som har sjukersättning. Ett vänsterkrav, som även applåderas av fackförbundet Kommunal.

– Efter den nyheten tror jag att budgeten kommer att gå igenom.

– Vi käkar ju tårta och firar just nu i Kommunal. Vänsterpartiet har hjälpt oss att få igenom det här, så det verkar konstigt om de skulle fälla budgeten sen, avslutar Tobias Baudin.