FHM:s plan om smittan tar fart igen: Då införs nya restriktioner

Publicerad 2022-05-02

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en plan för nya smittskyddsåtgärder.

Om smittan ökar igen kan nya restriktioner införas.

– Tidigt i pandemin använde vi ordningslagen för att begränsa allmänna sammankomster. Det kan man tänka sig igen, säger FHM:s enhetschef Sara Byfors, till Sveriges Radio Ekot.

I ett regeringsuppdrag har Folkhälsomyndigheten tagit fram en ny plan för smittskyddsåtgärder mot covid-19.

Planen innehåller tre olika scenarier: A, B och C.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en plan för nya smittskyddsåtgärder.

I scenario A bedöms nuvarande åtgärder vara tillräckliga. I scenario B kan råd som att hålla avstånd och undvika trängsel införas.

I scenario C kan det bli aktuellt med restriktioner som liknar dem vi hade våren 2020. Det skulle kunna ske om en ny smittsam variant får fart och om smittotalen ökar kraftigt igen.

Då kan nya restriktioner införas

I det sista scenariot föreslår myndigheten att man avråder från större evenemang, håller avstånd och inför riktade insatser för att skydda äldre. Det skulle också kunna handla om lagstiftande åtgärder.

– Tidigt i pandemin använde vi ordningslagen för att begränsa allmänna sammankomster. Det kan man tänka sig igen. Sedan fick vi även pandemilagen och den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det är svårt att säga om vi ser att det behövs igen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten

Covid-19 kan också återigen komma att klassificeras som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom om smittspridningen ökar.

– Det är svårt att säga om det behövs igen. Det fungerade också väl innan när vi hade frivilla åtgärder utan sanktion där man tar ett gemensamt ansvar. Vi får se utifrån läget vad som krävs, fortsätter Sara Byfors.

FHM påminner om vaccinering

I ett pressmeddelande på Folkhälsomyndighetens hemsida påminner myndigheten om vikten av vaccinationen mot covid-19.

”Vaccination mot covid-19 kvarstår som en av de mest grundläggande rekommendationerna för att skydda liv och hälsa, oavsett utveckling”, skriver myndigheten.

– Viktigast just nu är att alla som har möjlighet vaccinerar sig enligt rekommendation för att skydda sig själva från allvarlig sjukdom. Samtidigt minskar konsekvenserna för samhället, exempelvis gällande vårdbelastning och frånvaro från arbete. Folkhälsomyndigheten rekommenderar till exempel att alla som är 65 år och äldre tar en fjärde dos vaccin mot covid-19, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.