President anklagar opposition för uppror

TT-AFP

Publicerad 2022-08-13

Julius Maada Bio. Arkivbild.

Sierra Leones president anklagar oppositionen för att ligga bakom de dödliga protesterna i onsdags.

President Julius Maada Bio hävdar att hans politiska rivaler ligger bakom demonstrationerna i onsdags, som på sina håll ledde till oroligheter och sammandrabbningar med polis.

Enligt honom rör det sig om ett upprorsförsök, för att störta honom från makten.

– Det här var inte en protest mot höga levnadsomkostnader till följd av den pågående globala ekonomiska krisen. Ropen från upprorsmakarna gällde att med våld störta den demokratiskt valda regeringen, säger presidenten.

Våld blossade upp på flera håll i landet under onsdagen när demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbade samman, och myndigheterna svarade med att släcka ned internet. Demonstrationerna började som en protest anordnad av kvinnoorganisationer mot bland annat inflation, men ska sedan ha tagits över av arga unga män som krävde presidentens avgång.

Dödssiffrorna har varierat mellan 10 och 29, varav 4–8 var poliser.

Butiker och företag har kunnat öppna igen i huvudstaden Freetown, men utegångsförbud gäller mellan 19 och 07, och soldater patrullerar gatorna.

Sierra Leone har haft ett rykte av relativ stabilitet sedan slutet av inbördeskriget som pågick 1991–2002 och som ledde till 120 000 dödsfall.

Men de ekonomisk svårigheterna är omfattande, och landet med åtta miljoner människor är ett av de fattigaste i världen. I juli ströks tre nollor i den inflationsdrabbade valutan för att öka förtroendet.