Utredaren om Eneroth: Berörde på ett sätt som inte är okej

Uppdaterad 2021-11-21 | Publicerad 2021-11-19

Tomas Eneroth uppfattar det som att han lade sin hand på kvinnans rygg i samband med en hälsning.

Men utredaren i hans partidistrikt har en annan bild av händelseförloppet:

– Att han har berört henne på ett sätt som absolut inte är okej och som hon tyckte var väldigt obehagligt. Detta bevittnades på plats, säger försteombudsman Otto Berglund.

De inblandade har olika uppfattningar om vad som hände på hotellrummet strax innan den stora festen på Socialdemokraternas kongress.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tafsade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) en kvinna på rumpan, något som ska ha bevittnas av andra i rummet.

Händelsen har utretts av ministerns hemdistrikt Kronoberg. Utredaren Otto Berglund, som är försteombudsman, ger nu i en mejlväxling med Aftonbladet en tydligare bild av vad utredningen har kommit fram till: att ministern berörde kvinnan på ett sätt som absolut inte är okej.

Innebär det att ni har bilden att han rörde henne på rumpan?

– Ja, det är vår bild. 

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kollega under partikongressen i Göteborg tidigare i år.

Ingen anmälan

Utredningen gjordes redan dagen efter, alltså på söndagen.

– Vi gick vidare och hade allvarliga samtal. Det var viktigt för kvinnan att få ett erkännande om vad som hade hänt och att få en ursäkt, vilket skedde. Därmed var den direkta hanteringen av händelsen klar, säger Berglund.

Han fortsätter:

– Att saken är utredd och inga fler omedelbara åtgärder tas betyder dock inte att detta inte kommer få konsekvenser. Nu tar ju självklart den viktiga frågan om förtroendet för Tomas Eneroth vid, och här i Kronoberg är den inte avgjord än.

Varför gjorde ni ingen polisanmälan?

– En polisanmälan har inte bedömts vara aktuell från partiet. I slutändan är det den berörda kvinnan som äger frågan om polisanmälan.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin vid den aktuella S-kongressen i Göteborg i början av november.

Politik handlar om förtroende

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin skriver i ett mejl till Aftonbladet att han vill understryka att det aldrig är okej att ta på en persons kropp på ett oönskat sätt.

Varför är ärendet hanterat och avslutat?

– Partidistriktet menar att de åtgärder som direkt vidtogs var bra och de anser att den delen av arbetet är klar, men det är inte samma sak som att detta inte kommer få konsekvenser. Politik handlar om förtroende och nästa steg är hur detta påverkat förtroendet och det kommer avgöras i partidistriktet, säger Baudin.

Hur påverkar detta ditt förtroende för Eneroth?

– Jag som partisekreterare har ingen annan uppfattning än partidistriktet när det kommer till förtroendet. 

Tomas Eneroth skriver i ett sms: ”Som jag tidigare uttryckt så var det aldrig min avsikt att röra min partikamrat på något annat ställe än ryggen. Men jag ser inget skäl att ifrågasätta hennes berättelse. Det är något jag beklagar och det är också något jag bett henne om ursäkt för.”

ANNONS

Följ ämnen i artikeln