Nya siffror: Över 161 000 personer i svenska vårdkön

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-07

Här är siffran som visar hur hårt trycket är på den svenska sjukvården.

161 334 människor – fler än antalet invånare i Örebro – väntar på att få operation eller att bli undersökt av specialistläkare.

– Det är en utmanande situation, säger Emma Spak, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner.

”Köerna är inte statiska. Det tillkommer nya personer hela tiden i de olika grupperna och det görs hela tiden prioriteringar”, säger Emma Spak.

Socialminister Lena Hallengren har upprepat budskapet gång på gång under pandemin: Vårdköerna är alldeles för långa, och de ska kortas.

I januari meddelade Hallengren att regeringen ska skjuta till två nya miljarder för få bukt med problemet.

– Vi ser ju att coronaköerna ökar, och från statens sida måste vi göra vad vi kan för att bromsa det, sa ministern.

Men det går trögt. Statistik som Sveriges kommuner och regioner, SKR, tagit fram på Aftonbladets begäran visar att 161 334 personer väntade på operation eller annan specialiståtgärd i december 2021. Som jämförelse: Invånarantalet i Örebro kommun uppgår till omkring 157 000.

”Inte statiska”

– Det är en hög siffra. Men den måste ställas i relation till hur många insatser som utförs i vården. Bara i december genomfördes omkring 80 000 operationer och andra åtgärder, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR.

Datan vittnar om att utvecklingen går tvärtemot regeringens ambitioner. Under andra halvåret 2021 växte vårdkön med 8 000 personer.

– Köerna är inte statiska. Det tillkommer nya personer och det görs hela tiden prioriteringar så att den med störst behov ska få vård först, säger Emma Spak.

Den lagstadgade vårdgarantin slår fast att patienter inte ska behöva vänta mer än 90 dagar på operation eller annan åtgärd inom specialistvården. I december uppfylldes detta i 60 procent av fallen.

Många får vänta länge

På nationell nivå ökar även antalet människor som suttit fast i vårdköerna riktigt länge. Enligt SKR:s statistik hade 4 643 patienter väntat över två år på operation eller annan åtgärd i december. Det är drygt 500 fler jämfört med i juli.

– Det är ett stort problem att vi har en grupp som fått vänta väldigt länge. Den gruppen har ökat påtagligt under pandemin då situationen har varit extraordinär. Detta är någonting som regionerna arbetar väldigt intensivt med just nu, säger sektionschefen Emma Spak.