Sågningen av socialtjänsten: Klarar inte skjutningarna

Publicerad 2022-08-21

Michael Tärnfalk är forskare i socialt arbete.

Dagens socialtjänst står handfallen inför gängkriminaliteten.

Det menar forskaren Michael Tärnfalk.

– Socialtjänsten är inte rustad för att jobba med grov kriminalitet, säger han.

Socialtjänsten nämns ofta som en viktig del i ledet för att stoppa skjutningarna och gängkriminaliteten.

Men kan dagens socialtjänst hantera när allt fler yngre dras in och skjutningarna når rekordsiffror?

Nej, menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete.

– Socialtjänsten är inte rustad för den utvecklingen som vi har och egentligen inte rustad för att jobba med särskilt grov kriminalitet, säger han.

Enligt honom handlar det bland annat om en felorganiserad socialtjänst.

– Om de som begår massa brott inte vill sluta är det väldigt svårt att göra någonting överhuvudtaget – och då är socialtjänsten illa rustad, säger Michael Tärnfalk.

Vill förlänga utbildningen

Han menar att socionomutbildningen behöver bli bättre och mer anpassad till dagens samhällsutveckling.

Om han fick välja skulle han gå in och förändra utbildningen.

– Jag skulle förlänga den med åtminstone ett till ett och ett halvt år, med en påbyggnadsdel som är specialiserad. Om vi nu ska ha lagutredare så behöver den delen av utbildningen förstärkas och riktas mot den typen av arbete, säger Michael Tärnfalk och fortsätter:

– Exempelvis med kunskaper i kriminologi, fördjupad samtalsmetodik och olika teorier för att förstå varför ungdomar begår brott. Hur bygger man upp ett förtroende för människor som är motvilliga att ha kontakt med en?

Vill se mer juridik

Han vill se mer specialiserad juridik i utbildningen.

– Detta för att socialsekreterarna ska kunna orientera sig och förstå det system som man verkar i, inte bara när det gäller socialtjänstlagen och LVU, utan även brottsbalken, säger Michael Tärnfalk.

Ett återkommande förslag på lösning är att häva sekretessen mellan myndigheter. Tärnfalk förstår tanken men säger att det inte skulle bli felfritt.

Enligt honom vore det bättre att skriva om sekretesslagstiftningen så att polisen och andra myndigheter får större utrymme att samverka.

– Men då ska man också veta att det man vinner i ena änden riskerar man förlora i andra. Människor som märker att socialtjänsten blir mer polisiärt inriktad vill ha mindre med den att göra. Av det enkla skälet att man tycker det är obehagligt med repressiva myndigheter. Och de här dubbla rollerna blir då ännu mer komplicerade, säger Michael Tärnfalk.