Värst drabbade kommunen: ”Halva vårdpersonalen sjuk”

Uppdaterad 2022-01-13 | Publicerad 2022-01-12

Sex skånska kommuner var hårdast drabbade av covidsmitta i Sverige i början av januari.

Värst var det i Sjöbo, där 1,3 procent av befolkningen smittades på en vecka.

– Vi har haft uppemot 50 procents sjukfrånvaro i äldreomsorgen, säger kommunalrådet Magnus Weberg (M).

Förra årets sista vecka – vecka 52 – började 27 december 2021 och slutade 2 januari 2022. Den veckan bekräftades covidsmitta hos 59 465 svenskar, det vill säga 0,57 procent av befolkningen.

I landets värst drabbade kommuner var andelen smittade dubbelt så hög. Sex skånska kommuner – Sjöbo, Ystad, Svedala, Kävlinge, Skurup och Staffanstorp – låg i topp, med mellan 1,05 och 1,3 procent smittade.

Magnus Weberg, kommunalråd (M) i Sjöbo.

Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg (M) säger:

– Vi hade ett ganska stort utbrott på en av våra skolor – Emanuelskolan – före jul. Jag skulle gissa att det kommer därifrån.

Weberg är själv dubbelvaccinerad men just nu ändå hemma med covid:

– Jag är ganska övertygad om att jag fick det av våra barn, båda har varit sjuka. Men det är helt ok, som en förkylning.

Weberg konstaterar att han inte är den enda smittade kommuninvånaren på senare tid:

– Vecka 52 hade vi uppemot 50 procents sjukfrånvaro inom äldreomsorgen. De som har varit på sina arbeten har haft en otroligt jobbig jul- och nyårshelg. Det har varit ett stort frånfälle av personal, som bland annat orsakats av smittspårning och karantän om man haft smitta i familjen, säger kommunalrådet.

Han är kritisk mot smittspårningen, eftersom den ibland i onödan tvingar personal att gå hemma i väntan på ett negativt provsvar:

– Karantänsreglerna kan vi nog inte göra mycket åt, men jag förstår inte anledningen till smittspårningen när vi har så utbredd spridning, säger Weberg.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, kommenterar de sex skånska kommunernas höga smittonivåer:

– Det är inte så att det pågår något speciellt just i de kommunerna. Omikronvågen sköljde över Skåne vecka 52 och vecka 1, mer i de södra och västra delarna än i nordost.

Är det närheten till Danmark som ligger bakom?

– Det kan ha en viss betydelse, men det är inte enda förklaringen.

Hur har omikronvågen påverkat sjukfrånvaron i Skåne?

– Det har blivit värre vecka för vecka, och det begränsar samhället. Vi har väldigt höga sjuktal och höga vabb-tal. Det påverkar inte bara vården, utan även andra viktiga verksamheter i samhället. Skolor, dagis, de som jobbar med att vi ska få el i våra ledningar.

Hur högt är trycket i vården?

– Särskilt förra veckan var extremt tuff. Vi har inte i närheten av så många inneliggande som förra vintersäsongen, men samtidigt har vi mer vård igång nu och fler sjuka. Totalt sett blir det svårhanterligt.

Hur länge kommer covidsmittan att fortsätta stiga?

– Jag tror det kommer fortsätta öka några veckor till innan vi kan hoppas på en minskning, säger Eva Melander.