Historisk charterresa till rymden lyfte i natt

Publicerad 2021-09-16

Tre dagar i rymden och 200 miljoner dollar till välgörenhet – med risk för ”katastrofalt misslyckande”.

Det väntar de fyra personer, varav ingen är astronaututbildad, som inatt lyfte på en historisk charterresa till rymden.

Klockan två i natt, svensk tid lyfte den historiska SpaceX-farkosten från Kennedy Space Center i Florida. Ombord finns fyra resenärer – och ingen av dem är fullutbildad astronaut.

Resan är unik på flera sätt. Resenärerna ska vara borta i tre dagar, längre än man varit på tidigare liknande satsningar och dessutom ska de längre: 575 kilometer ovanför jorden, bortom internationella rymdstationen ISS, rapporterar CNN.

Här lyfter den historiska farkosten från Kennedy Space Center i Florida.

Miljardär, konstnär och tävlingsvinnare

Resan finansieras av den 38-åriga miljardären Jared Isaacman, grundare av betalningstjänsten Shift4. Med sig har han 29-åriga läkarassistenten Hayley Arceneaux som kommer vara medicinskt ansvarig under resan. Hon blev utvald efter att Isaacman specifikt bett om en canceröverlevare som sedan börjat jobba inom vården.

Dessutom följer Sian Proctor, 51, med. Hon är en geolog som valdes ut till resan efter en post på på sociala medier där hon visar upp sin rymdkonst. Sista platsen har Chris Sembroski, 42, som fick den efter att hans kompis vunnit den i en tävling och sedan bestämt sig för att inte åka med.

Skänkt 100 miljoner

CNN rapporterar att resenärerna kommer att få se panoramavyer över jorden, behöva använda en speciell toalett anpassad för noll gravitation och de kommer inte kunna duscha under de tre dagarna de är uppe.

Syftet med resan, utöver att uppleva rymden, är att samla in pengar till St. Judes barnsjukhus. Jared Isaacman har själv skänkt 100 miljoner dollar och hoppas få in ytterligare 100 miljoner, rapporterar CNN.

Men, resan är inte helt riskfri. Enligt en beräkning från Nasa är risken för ett ”katastrofalt misslyckande” 1 på 270, alltså en 0,3-procentig risk, enligt CNN.

Följ ämnen i artikeln