BoJos oro: EU-ledarna försöker pressa Zelenskyj

Publicerad 2022-06-18

Boris Johnson gjorde en blixtvisit till Kiev.

Bakom besöket ligger en oro för att EU-ledarna försöker tvinga på Ukraina en ”dålig fredsuppgörelse”.

– Jag vet att det finns några som hävdar att priset för att stödja ukrainarna nu är för högt, säger premiärministern.

Tidigare i veckan gjorde ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien en gemensam resa till Ukraina. Även Rumäniens ledare Klaus Iohannis var på plats.

Kort efter mötet meddelade Macron, Scholz, Draghi och Iohannis att samtliga vill släppa in Ukraina i EU.

Men mötet med EU-topparna verkar ha sått ett frö av oro hos Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

I stället för att möta oppositionspartiet hemma i London drog Boris Johnson snabbt till Kiev för ett spontant och hemligt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i veckan.

Där varnade han för att EU-topparna försöker pressa Zelenskyj till att acceptera ett ”dåligt fredsavtal”, skriver The Times.

Redan förra veckan luftade Boris Johnson sina farhågor för britterna.

– Jag vet att det finns några som hävdar – kanske inte i det här landet men någon annanstans – att priset för att stödja ukrainarna nu är för högt. Och att de bör uppmuntra att acceptera vilka villkor som Putin än begär. Men jag tror inte att det är ett alternativ för oss, sa Johnson då.

Zelenskyj och Macron efter en pressträff i Kiev på torsdagen.

Planen: Nytt militärprogram ska leda Ukraina till seger

Bara dagar senare hoppade den brittiska ledaren i hemlighet på ett nattåg för att åka på sitt andra besök i den ukrainska huvudstaden.

Planen för resan var, förutom att varna Zelenskyj för ”den dåliga uppgörelsen” med EU-ledarna, också att lämna ett erbjudande som ska ”ändra ekvationen” för den ryska invasionen.

Detta ska göras genom en stor brittiskt ledd träningsoperation. Boris Johnson erbjuder bland annat ett nytt militärt träningsprogram till ukrainarna där den brittiska armén ska erbjuda utbildning för upp till 10 000 ukrainska soldater var fjärde månad.

– Vi ska utnyttja den mäktigaste av krafterna – den ukrainska beslutsamheten att vinna, ska Johnson ha sagt om förslaget.

Enligt erbjudandet kan ukrainska soldater genomgå övningar och träning för att påskynda sin placering, bygga upp sina styrkor och stärka sitt motstånd.

Boris Johnson åkte på en oannonserad blixtvisit till Kiev på fredagen.

Besvikelse på hemmaplan

Samtidigt som Johnson träffade Zelenskyj i Ukraina väntade partikamrater hemma i Storbritannien på att träffa premiärministern.

Tanken var att Johnson skulle delta på en konferens som sågs som en möjlighet för honom att bygga upp sitt förtroende igen hos parlamentets ledamöter.

Detta efter att han med nöd och näppe överlevt förra veckans misstroendeomröstning.

På morgonen för konferensen fick arrangörerna fortfarande försäkringar om att Johnson skulle dyka upp.

Jake Berry, ordförande för The Northern Research Group (NRG), ska till och med ha uttalat sig om det i radio hos BBC 4 och sagt att han ”såg fram emot att välkomna Johnson”.

När de insåg att Johnson inte skulle dyka upp ska Berry ha uttryckt sin besvikelse, men också förståelse.

– När du ber en premiärminister att komma och tala på din konferens kommer jobbet som premiärminister ibland emellan.