Skola & utbildning

Kritiserad skola fick rätt – ny prövning görs

Av: 

TT

NYHETER

Föreningen bakom den omdebatterade Römosseskolan i Göteborg får tillstånd att bedriva undervisning igen. Förvaltningsrätten har upphävt Skolinspektionens beslut om stängning, och vill att inspektionen gör en ny prövning.

Römosseskolan är i praktiken tre skolor, som alla drivits av föreningen Framstegsskolan.

I oktober beslutade Skolinspektionen att skolorna måste stänga, eftersom fyra av de fem ledamöterna i Framstegsskolans styrelse bedömdes som olämpliga. Under flera år hade de inte kontroll över skolornas ekonomi och verksamhet.

Två personer som haft koppling till skolorna är åtalade för ekonomisk brottslighet. 13 miljoner kronor som föreningen fått i kommunal skolpeng misstänks ha använts till helt annat än skolverksamheten

Men Framstegsskolan överklagade, och får nu rätt i ett beslut från förvaltningsrätten i Stockholm. Föreningen har fått en ny ledning, och domstolen vill att Skolinspektionen ska pröva om den är lämplig att bedriva skolverksamhet.

Samtidigt påpekar förvaltningsrätten att Skolinspektionens beslut var korrekt när det togs, med tanke på de brister som då fanns i föreningens styrelse, skriver Dagens Nyheter.

Römosseskolan har haft en muslimsk inriktning, men meddelade i december att man byter profil och tar bort alla religiösa inslag i verksamheten.

Skolorna har varit öppna även efter Skolinspektionens beslut. Förvaltningsrätten bestämde i början av november att verksamheten fick fortsätta medan domstolen tog ställning till överklagan.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Römosseskolans tre skolor har varit öppna i väntan på att förvaltningsrätten skulle behandla skolföreningens överklagan av beslutet om stängning. Nu får skolorna också tillbaka sitt tillstånd. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Römossekolan får hålla öppet tillsvidare

Eleverna på muslimska skolan: ”Det är vi som straffas”

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Skolinspektionen

Förvaltningsrätten

Göteborg