150 000 har lämnat Bosnien – på tre år

Teodora: Tio av mina nära vänner har flyttat

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det pågår en tyst folkvandring i Europa. Landsdelar och länder töms på unga och välutbildade människor, de töms på de driftiga och kunniga yrkesarbetare, de töms på desperata akademiker som söker ett liv i värdighet.

Foto: UTRBAN ANDERSSON, PAUL WALLANDER

Det är länder som Serbien, Bosnien, Montenegro och Makedonien som töms på högutbildade och yrkesarbetare, på unga och gamla.

Vesna Petrovic, en framstående jurist i Belgrad, berättar att av hennes 36 klasskamrater i gymnasiet finns bara tre kvar i Serbien. De andra har byggt sig en framtid i bland annat USA, England och Australien.

150 000 människor har lämnat Bosnien de senaste tre åren.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

Och i Montenegros huvudstad Podgorica berättar en ung student, Teodora Vucetic:

Foto: URBAN ANDERSSON
Teodora Vucetic.

– Jag gick i gymnasiet i Hercegnovi i norra Montenegro. Vi var 500 elever. Minst 200 har åkt utomlands. Tio av mina nära vänner har lämnat. Jag kommer också att resa bort så fort jag tagit min examen.

Aftonbladets Peter Kadhammar har, tillsammans med fotografen Urban Andersson, rest genom Balkan, genom byarna som töms på invånare, till storstäderna där unga längtar bort. Sverige är ett av länderna de vill bosätta sig i.

Det handlar inte bara om arbetsmöjligheter. De längtar till framtiden – bort från korruption, nationalism och ältande av gamla oförrätter.

Läs serien här:

Del 1, onsdag:

Del 2, torsdag

Del 3, lördag:

I Europas kitschigaste stad trängs trasiga hus med piratskepp i plast

Man kan ge Skopje många benämningar, kitschens huvudstad, smaklöshetens centrum, prålighetens paradis. Men framför allt är det bovarnas basar.

Del 4, söndag:

Ryssland anklagas för försök till statskupp i Montenegro

”Här är alltså en liten korrumperad stat, en president som bestämt det mesta i snart 30 år, en serbisk nationalist och ett försök till statskupp som ryska agenter sägs ha legat bakom.”

Publicerad:

LÄS VIDARE