Man gripen för 29 år gammalt ministermord

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En 71-årig man har gripits i Italien, misstänkt för inblandning i mordet på Belgiens vice premiärminister André Cools 1991. Tidigare har åtta personer dömts för delaktighet i mordet.

Den nu gripne mannen var efterlyst över hela Europa, och greps i en by i Lecce i södra Italien. Bland de som tidigare dömts tros flera män ha haft förbindelser med italiensk maffia.

Cools sköts ihjäl av tunisiska kontraktsmördare när han lämnade sin älskarinnas hem i Liège den 18 juli 1991. Mordet ledde till att en rad skandaler inom det politiska etablissemanget rullades upp.

Mordutredningen ledde bland annat till att en korruptionshärva inom det socialistiska partiet avslöjades. En följd blev att toppolitikern Willy Claes tvingades avgå som Natos generalsekreterare, sedan det blivit känt att hans parti tagit emot pengar från den italienska helikoptertillverkaren Agusta i utbyte mot ett kontrakt.

De två tunisierna dömdes 1998 för mordet och uppgav då att de engagerats på Sicilien för att döda ministern. Sex år senare dömdes ytterligare sex personer för inblandning i mordet.

Politikern Alain van der Biest misstänktes ha varit initiativtagare till mordet, för att hindra Cools att avslöja uppgifter som kunnat stjälpa van der Biests karriär. Inför hotet om mordåtal begick van der Biest 2003 självmord. Hans sekreterare är en av dem som sedan dömdes.

Publicerad:

LÄS VIDARE