Besökaren: ”Så lite folk att det inte är klokt”

Uppdaterad 2020-04-30 | Publicerad 2020-04-29

Mats Wojidkow håller inte med om att det skulle vara någon trängsel.

Länsstyrelsen har rapporterat om trängsel på köpcentrum.

En bild som inte delas av alla besökare på Mobilia.

– Här är så lite folk att det inte är klokt, säger besökaren Mats Wojidkow.

När Länsstyrelsen Skåne i tisdags hade presskonferens lyfte Anneli Hulthén, landshövding, fram att trängseln i samhället inte bara märks av på Malmös uteserveringar. Även på köpcentrum har rapporter om trängsel inkommit från medborgare.

Att de ses som en bra plats att samlas på ses som ett möjligt skäl.

– Vi har fått signaler om att det är trångt med mycket folk på till exempelvis Mobilia, sa Anneli Hulthén på presskonferensen.

Att så skulle vara fallet är dock ingenting besökarna håller med om. När Aftonbladet möter Lena, som strax innan uträttat ett ärende inne på Mobilia, pekar hon på allas ansvar att inte röra sig ute om man inte mår bra.

”Finns inget folk”

Hon upplever inte heller någon trängsel.

– Ser man att möter någon på vägen väntar den och släpper fram den andra. Man står faktiskt inte för nära varandra. Det tycker jag inte, säger hon.

Inte heller Mats Wojidkow anser det vara ett problem.

– Absolut inte. Här är så lite folk att det inte är klokt. Jag har bott här i Malmö i 13 år och här finns inget folk. Så det är inte så, slår han fast.

Han pekar på restaurangerna som har spridit ut sina bord och bör vara glada om de överlever coronakrisen.

Lena uträttade ett ärende innan hon skulle till matbutiken.

Ökning sen tidigare

Mats Wojidkow har själv begett sig ner till Mobilia för en promenad kombinerat med lite shopping.

– Men jag kanske köper hem lite kaffebröd och dricker kaffe hemma istället, säger han.

På en av salongerna i köpcentrumet arbetar frisören Samira Dresh.

– Det var lite mindre folk i mitten på mars. Jag upplever fortfarande att det är mer folk nu men jag tycker de har avstånd. De följer restriktionerna som man ska göra, säger hon.

Samira Dresh lyfter även fram att butiksarbetarna själva får säga till kunderna om avstånd inte hålls. Någonting som dock inte behövs göras särskilt ofta.

”Måste fortsätta leva”

Hon är inte särskilt förvånad över att folk i så hög utsträckning fortsätter att besöka köpcentrum.

– Folk måste ju fortsätta leva. Att sitta hemma funkar inte i längden. Jag tror det är psykiskt påfrestande att bara sitta hemma, om jag ska vara helt uppriktig. Att man sen väljer att gå inne i ett köpcentrum istället för ute i skogen... Man får ju ha eget sunt förnuft där.

Vetskapen att besöken är många och att där finns en trängselrisk har fått Länsstyrelsen Skåne att gå ut med en informationskampanj på flera olika språk, för att informera kunderna om vad de bör tänka på i dessa tider.

– Där är i princip inte en affär som inte har skyltat att man ska hålla avstånd. Men det tycker jag ska sitta i allas medvetande, säger Lena.