Militär ska hantera migrantbåtar

TT-Reuters

Publicerad 2020-08-09

Migranter tas om hand i Dovers hamn tidigare i veckan.

Storbritanniens inrikesdepartement ber militären om hjälp att hantera migranter som kommer i båt från Frankrike efter en vecka då flera hundra personer uppges ha tagit sig över Engelska kanalen.

De senaste dagarna har varma temperaturer och lugn sjö resulterat i att flera hundra personer, inklusive barn och gravida kvinnor, har gjort den farliga resan över Engelska kanalen. Många i överlastade gummibåtar.

"Vi utvärderar vad som krävs … och arbetar intensivt för att fastställa hur vi på ett effektivt sätt kan hjälpa till", säger försvarsdepartementet i ett uttalande.

Från brittiskt håll har kritik riktats mot Frankrike då man anser att de på andra sidan kanalen inte gör tillräckligt för att stoppa de som försöker ta sig över.

"Fransmännen måste stoppa dessa illegala migranter från att ta sig ut på vattnet över huvud taget", skriver Chris Philp vid inrikesdepartementet i en debattartikel i Daily Telegraph.

Enligt Frankrikes inrikesdepartement hejdar man dagligen många som är på väg över. Frankrike uppger att fem gånger så många migrantbåtar har stoppats mellan januari och juli i år jämfört med samma period i fjol.

– Detta är ett gemensamt problem … som behöver bemötas gemensamt, säger en fransk talesperson.

Tidningen Sunday Telegraph rapporterar att Frankrike kommer att kräva Storbritannien på motsvarande 340 miljoner kronor för övervakningen av Engelska kanalen, men att Storbritannien ännu inte har fattat något beslut om hur kravet ska mötas.