DO har inlett en tillsyn av Tullverket.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
DO har inlett en tillsyn av Tullverket.

Anmäler tullen – förhörd för sin hudfärg

Publicerad:
Uppdaterad:
DO har inlett en tillsyn av Tullverket.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
DO har inlett en tillsyn av Tullverket.

NYHETER

En resenär blev belagd med handfängsel av tullen.

Någonting som enligt anmälaren aldrig hade hänt om hen haft vit hudfärg.

Diskrimineringsombudsmannen kommer nu att granska Tullverket.

Tullverket har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för ett fall av etnisk diskriminering och sexuella trakasserier. Det sedan en resenär från Köpenhamn upplevt sig diskriminerad.

Det var när resenären kom till Hyllie station som problemen började.

Enligt den anmälan som gjorts ska tjänstemän från Tullverket ha ställt ett flertal frågor till resenären, som blev irriterad då hen inte fick tid att svara på frågorna. Tullverket svarade då med att sätta handfängsel på resenären och placera hen i ett isolerat rum.

Vita resenärer utfrågades inte

Resenären menar att de på så vis gjort hen till åtlöje och inkräktat på privatlivet, trots att de inte hittat något olagligt. Vidare skrev hen i sin anmälan att den personal som tog över vid förhör både ska ha förolämpat och skrattat åt resenären.

Att anmälaren blev belagd med handfängsel och inkallad till förhör trots att personal inte funnit något olagligt i bagaget menar anmälaren beror på att hen inte har vit hudfärg.

I sin anmälan skriver personen att det fanns 150–200 personer på tåget, varav de flesta hade vit hudfärg. Trots att en stor del av resenärerna färdades med stort bagage var det bara hen, som färdades med en liten ryggsäck, som sågs som misstänkt. Resenärerna med vit hudfärg ska i sin tur inte fått besvara några frågor alls och anmälaren menar att om hen var vit skulle hen aldrig blivit utsatt för det hen blev.

En tillsyn är inledd

När det gäller bevis hävdar anmälaren att personalen raderat det material hen spelade in på tåget. Däremot ska hen ha tillgång till läkarutlåtanden efter händelsen och hänvisar även till de kameror som är uppsatta på Hyllie station.

Anmälaren hävdar även att hen har flera vänner som blivit utsatta för liknande behandling på stationen.

Med anledning av de uppgifter som framkommer i anmälan har DO funnit anledning att inleda en tillsyn av Tullverket. Myndigheten har nu fått tid på sig att skriftligt besvara de frågor som DO har gällande ärendet. Frågorna handlar bland annat om rutiner, riktlinjer och bemötande vid kontroll av resenärer.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE