Spekulanterna minskar på mäklarnas visningar

Publicerad:
Uppdaterad:
Utbudet och efterfrågan är fortsatt stort men spekulanterna är färre.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbudet och efterfrågan är fortsatt stort men spekulanterna är färre.

NYHETER

Bostadsmarknaden är trots coronakrisen oförändrad i Malmö.

Men för mäklarna har pandemin inneburit förändringar i hur de arbetar med visningarna. Trots att färre dyker upp.

– Där är en vikande siffra men hänger kanske mycket på ”söndagsflanörerna” som är där av intresses skull, säger Daniel Saveman, francisetagare på Fastighetsbyrån.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

För tio dagar sedan hade bostadsmarknaden i Malmö ännu inte märkt av några större effekter av coronaviruset. De två första veckorna i mars var det fler försäljningar än förra året, men däremot hade allt fler möten börjat bokas av.

Sedan dess har två helger passerat men medan coronaviruset fört med sig kriser i flera branscher är det i princip fortsatt oförändrat inom mäklarbranschen.

– Väldigt bra och sammanfattande ord är att det är förvånansvärt lite som händer. Det kan man väl säga - att det är förvånansvärt lite som har hänt med bostadsmarknaden, säger Daniel Saveman, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Malmö.

En bild som delas av Kasper Isgren, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Färre ”söndagsflanörer”

–Utbudet är något större än normalt vilket möjliggör att man faktiskt kan hitta sin drömbostad och det man verkligen vill ha. Vi vet att det är många som redan innan Covid -19 sålde sin bostad och nu letar ny, och trots det något större utbudet är efterfrågan fortsatt stark i Malmö och det finns ett stort uppdämt behov av att byta bostad, skriver han i ett mejl.

Varken vad gäller utbudet av bostäder eller antalet försäljningar har coronaviruset medfört några negativa effekter. Däremot är det färre personer som kommer på visningarna.

– Definitivt. Där är en vikande siffra men hänger kanske mycket på ”söndagsflanörerna” som är där av intresses skull. De som verkligen är intresserade kommer fysiskt på visningarna, säger Daniel Saveman.

Foto: Svensk Fastighetsförmedling
Kasper Isgren.

Digitala visningar

Även om försäljningssiffrorna varit stabila har coronaviruset medfört åtgärder hos mäklarna. Fler kundmöten hålls digitalt och visningar som tidigare var öppna behöver man nu boka tid till. Intressenterna anländer även vid olika tider.

– Vi väljer att hålla avstånd och inte ha så många människor vid samma tillfälle, säger Saveman.

En annan åtgärd är att de digitala visningarna har ökat. Kristianstadsbladet har berättat att Hemnet nyligen lanserat virtuella visningar. Att mäklare direktsänder visningar är sig dock ingenting nytt - och är någonting som kan användas på flera olika plattformar.

Fastighetsbyrån började med virtuella visningar på Facebook redan för två år sedan. Att de digitala visningarna ska få ett uppsving i coronatider och vara populära även fortsättningsvis tror dock inte Daniel Saveman.

Privata ökar

– Folk vill verkligen gå och klämma och känna. Det är ändå ens bostad så det ska väldigt mycket till för att man ska ta ett steg till det digitala fullt ut.

Även hos Svensk Fastighetsförmedling satsar de på såväl digitala möten som digitala och privata visningar.

– I Malmö har vi på SF sedan tidigare i vårt försäljningsupplägg alltid arbetat med bokade visningar så vi har kunnat anpassa vårt upplägg med bakgrund i bra rutiner. I samband med visningsanmälan så informerar vi även alla kunder om hur vi jobbar för att minska smittspridningen, men vi ställer inte in, vi ställer om, skriver Kasper Isgren.

Svensk Fastighetsförmedling har likt Fastighetsbyrån haft färre spekulanter på visningarna men däremot har de privata visningarna ökat under corontiderna.

Publicerad:

LÄS VIDARE