Amerikanska journalisten: ”Verkar svårt för svenskarna att förstå strategin”

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-27

Skyhöga dödstal och ett ”livsfarligt experiment”. Så har det rapporterats i utländska medier om Sveriges coronastrategi.

En bild som journalisten James Longman, 34, på amerikanska tv-jätten ABC ville nyansera under sin resa till Stockholm.

Men han blev inte övertygad om att Sverige har valt rätt väg.

Sveriges strategi för att hantera coronaviruset har fått världens blickar på sig. Många har provocerats av vårt lands något annorlunda tillvägagångssätt med råd och rekommendationer och en stor tillit till den enskilda medborgaren, snarare än nedstängning och tvångskarantän.

I takt med att länder sakta börjar öppna upp igen har journalister börjat resa hit för att ta reda på vad som egentligen stämmer. En av dem är den London-baserade utrikeskorrespondenten James Longman, som arbetar för amerikanska ABC News. Han syns bland annat i morgonprogrammet ”Good morning America”, som har runt fem miljoner tittare om dagen.

– Bilden jag hade innan jag kom hit var att livet är som vanligt här, samtidigt som dödstalen skjuter i höjden. Det är så utländska medier har rapporterat om Sverige, säger James Longman när Aftonbladet träffar honom i Stockholm.

James Longman jobbar bland annat för ett morgonprogram som har fem miljoner tittare varje dag.

Bilden av Sverige förändras

Men samtidigt som nedstängningarna förlängs runtom i världen säger han sig se ett skifte i både opinionen och mediers rapportering i USA kring Sveriges strategi. Detta trots att presidenten Donald Trump flera gånger har pekat ut Sverige som ett skräckexempel.

– Jag skulle inte bli förvånad om även Trump börjar prata positivt om Sveriges strategi snart, säger James Longman.

Han berättar att kritiker av USA:s nedstängningar och karantän har börjat lyfta fram Sverige som ett framgångsexempel. Många amerikaner vill nu att USA går samma väg som Sverige för att hantera pandemin.

– Amerikanerna är uttråkade. De vill inte sitta i karantän längre. Så de har en förenklad bild av att: ”titta, vi kan göra vad Sverige gör!”. Men vi försöker förklara för dem varför Sverige kan hantera viruset på ett sätt som inte är möjligt i USA.

”Ni ser till helheten”

Han lyfter fram den svenska välfärden, att antalet personer med underliggande sjukdomar är färre och att klyftorna är mindre i samhället. Faktorer som han menar gör att Sverige kan hantera krisen utan att behöva stänga ner hela landet.

Under sin resa till Stockholm träffade James Longman bland andra socialminister Lena Hallengren (S), restaurangägare och gick på seniorgympa utomhus med tv-gympa-pionjären Susanne Lanefelt och andra 70-plussare. Allt för att försöka få svar på frågan: fungerar verkligen Sveriges strategi?

Han säger att hans bild av hur det går för landet har nyanserats och att han har fått se många positiva delar.

– En sak som jag tycker är väldigt stark är att ni i strategin har försökt se till helheten. Den handlar inte bara om fysisk hälsa, ni tycks tänka även på faktorer såsom barnuppfostran och våld i hemmet när ni utformar er strategi. I länder som har stängt ner helt kanske vi får se höga nivåer av alkoholism, våld i hemmet och självmord, det vet vi inte än.

Efter ett par dagar i Stockholm är James Longman inte längre säker på att Sverige har valt rätt väg.

”Fint i teorin, svårt i praktiken”

I sin rapportering till miljontals amerikanska tittare har James Longman försökt förklara att Sverige befinner sig i en ”frivillig nedstängning”. Men efter ett par dagar i den svenska huvudstaden är han inte övertygad om att vi har valt rätt väg.

På kaféer, restauranger och i parker har han sett folk trängas och inte hålla avstånd till varandra.

– Idén om en frivillig nedstängning är fin i teorin, men verkar vara svår för folk i praktiken. Det verkar vara stressamt för individuella affärsinnehavare att förstå vad som är rätt eller fel. Vi har pratat med kaféägare som menade att det skulle vara enklare om regeringen bara sa till dem att stänga ner, för nu förstår de sig inte på rekommendationerna.

– I USA finns det en sorts lättnad över att någon säger till dig vad du ska göra. I Sverige verkar det tufft för folk att ta alla beslut själva, säger James Longman.

Han poängterar att ingen ännu vet resultatet av hur pandemin hanteras i olika länder. Hans eget land, Storbritannien, har valt en hårdare väg. Resan till Skandinavien var en möjlighet för James Longman att komma ut ur sin karantän.

– Det har varit skönt att få vara ute i solen ett tag, konstaterar James Longman.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS