Mamman frisläppt efter knarkräden i Malmö

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-17

Mor, son och tre andra män anhölls vid knarktillslaget på Heleneholm.

De fyra männen sitter nu häktade - men mamman har blivit frisläppt.

– Det nådde inte upp i tillräcklig misstankegrad för att det ska finnas häktningsskäl för henne, säger Jeanette Sprimont, kammaråklagare.

Det var i onsdags som en stor polisinsats skedde på Heleneholm, efter att narkotikahandel öppet skett i området. Polisen kunde då gripa tio personer och fem stycken anhölls. Bland de anhållna fanns då fyra män i 20-årsåldern samt mamman till en av männen.

I helgen häktades alla fyra männen.

– De är häktade misstänkta för grovt narkotikabrott tillsammans med varandra, säger Jeanette Sprimont, kammaråklagaren som leder förundersökningen.

Kvinnan som anhölls i förra veckan släpptes däremot på fri fot redan i torsdags kväll.

– Vi har inte skrivit av misstanke än, då vi inte är så långt, men det nådde inte upp i tillräcklig misstankegrad för att det ska finnas häktningsskäl för henne, säger Jeanette Sprimont och fortsätter:

Pågått under längre tid

– Hon är skäligen misstänkt men för att häktas som skäligen misstänkt måste det vara av synnerligen vikt för utredningen eller att det förändras under veckorna man har på sig. Det såg inte ut så i den delen. Det får vi titta närmare på när utredningen nu går in i ett annat skede.

Narkotikahandeln har skett öppet på en innergård.

– Det är en pågående brottslighet under en längre tid. Det kallas just nu för grovt narkotikabrott men består egentligen i väldigt många brott. Varje gång man säljer narkotika är det egentligen ett brott. Vi får se hur det utkristalliserar sig.

Du säger ”längre tid”. Vad innebär det?

– Jag kan egentligen inte svara på hur lång tid det har pågått men vi har haft kontroll på det på ett eller annat sätt i år, om man säger så.

Okänd mängd narkotika

Kvällsposten har tidigare skrivit att en av de häktade männen är välkänd av polisen. I samband med gripandet bekräftade Malmöpolisen att de gjort beslag av stora mängder narkotika men även andra beslag.

Jeanette Sprimont vill inte gå in på om polisen gjort andra kontroller än kring de häktade och kvinnan.

– Vi beslagtog narkotika och har såklart beslagtagit kommunikationsmedel så som telefoner och sånt också.

Hur stor mängd narkotika har ni lagt beslag på?

– Det vill jag inte gå in på. Vi har beslagtagit narkotika på olika ställen i olika connections med de olika misstänkta, säger hon och syftar på beslag hos flera av de misstänkta på Heleneholm.

”Kommer såklart inte räcka”

Narkotikan som beslagtogs var cannabis och tillslaget kom efter en längre tids spaning.

– Det har pågått en tid här under året helt enkelt.

Huruvida det finns fler misstänkta än de fyra häktade unga männen och den frisläppta kvinnan vill kammaråklagaren inte uttala sig om.

– Jag brukar aldrig uttala mig om misstänkta eller icke-misstänkta, utan bara frihetsberövade personer.

Männen kommer högst sannolikt att begäras omhäktade strax innan årsskiftet.

– Jag har fått två veckors åtalstid men det kommer såklart inte räcka, utan vi får se hur lång tid vi behöver för att sammanställa det här.