SMHI värmevarnar – nu drar tropikhettan in över Sverige

Uppemot 33 grader i flera områden

Publicerad 2020-06-23

Nu exploderar sommarhettan över Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning om ”mycket höga temperaturer”.

– Tycker man om riktig högsommarvärme så ska man absolut njuta nu, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Redan under tisdagen blir det varmt i Sveriges nordligaste delar, med temperaturer på uppemot 29 grader i Norrbotten. På onsdagen strömmar varm luft från södra Europa upp över landet – som på flera håll får temperaturer på över 30 grader.

– Vi får ett högtryck som lägger sig nästan rakt över oss, som gör att den här varma luften blir ganska stillastående så att värmen kulminerar här under veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.

– På onsdag och torsdag så är det ett område kring Mälardalen och östra Svealand upp längs med Dalarna, Gävleborg, Västernorrland – främst Medelpad och även mot Jämtland. Och då pratar vi kanske temperaturer mellan 30 och 32 och som mest 33 grader på sina ställen.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ”mycket höga temperaturer” i stora delar av landet som de gör när maxtemperaturen förväntas överstiga 30 grader tre dygn i sträck.

Solros.

Tropiska nätter

Hettan innebär också att vi kan räkna med så kallade tropiska nätter, där dygnstemperaturen aldrig sjunker under 20 grader.

– Det kommer att vara varmt om nätterna och på en del platser kommer man absolut att uppleva tropisk natt någon eller ett par nätter – troligtvis i södra Norrland eller i östra Svealand där man får de högsta temperaturerna, säger Mikael Sjöstrand.

Utanför de hetaste regionerna kommer man också kunna njuta av sol och temperaturer på mellan 25 och 30 grader.

Njut – innan helgens regn

– Det blir riktigt varmt, säger Mikael Sjöstrand.

– Tycker man om riktig högsommarvärme så ska man absolut njuta nu. Men sedan är det ju riktigt varmt så det är ju ökad risk för skogsbränder och varningsmeddelande om höga temperaturer till nästan hela landet fram till på söndag.

Men det gäller att ta vara på soltimmarna. Till helgen blir luften fuktigare och det finns risk för regn och åska.

– Värmen kommer troligtvis att sjunga på sista versen i slutet av veckan och sedan kommer det bara vara kraftiga regnskurar med inslag av åska kvar, säger Mikael Sjöstrand.